Jednoduchý návod na péči o pleť po 40, aneb co proti vráskám?

Je 40 malých 50 stejně jako je čtvrtek malý pátek? Rozhodně ano, pokud budeme mluvit o pleti. Ve 20 se neřeší nic nebo pupínky. Ve 30 začínáme po anti-age kosmetice pomrkávat a ve 40 je ten opravdu nejvyšší čas začít se rozmazlovat na úrovni. Jak již zmínila Coco Chanel: “Ve dvaceti má žena tvář, jakou jí nadělila příroda, ve třiceti takovou, jaký žije život, a v padesáti, jakou si zaslouží.” Tak se do toho pustíme. Dozvíte se základní pravidla správné péče o pleť, pokud je vám kolem 40 let a více.

1. Čištění pleti – výběr správného produktu

Pouze čistá pleť může být krásná a zdravá. Hned tady je pomyslná křižovatka. Odjakživa jste měla mastnou pleť? O svém typu pleti jste nepřemýšlela asi tak 20 let? Tak se teď zastavte. Opravdu máte stejný typ pleti jako dříve? S věkem se pleť mění, mazotok klesá. Popřemýšlejte, pozorujte, poraďte se s kosmetičkou a nechte si doporučit přípravek, který vaší pleti sedí právě teď. Možná budete překvapená.

Každopádně byste po mytí neměla mít pocit pnutí pleti. Vybírejte přípravky, které pleť vyčistí, ale nenarušují hydrolipidový film. Jak je poznat? Vyhněte se ve složení látkám jako sodium lauryl sulfát a sodium laureth sulfát. Po mytí by měla následovat tonizace pleťovou vodou pro obnovení pH pokožky.

2. Sérum na pleť – vitamíny, retinol, omlazení

Pijete ráno čerstvou pomerančovou šťávu? Dejte napít i pleti. Za dávku antioxidantů v podobě vitamínu C se vám štědře odvděčí. Dermatologové se shodují, že kvalitní antioxidanty pomohou nejen opravit, ale i zabránit dalšímu poškození kůže (např. UV zářením).

Kvalitní sérum by ovšem mělo obsahovat i hydratační složku - kyselinu hyaluronovou. Ideálně s různými molekulárními hmotnostmi, aby pečovala o více vrstev pleti najednou.

▶ Článek: Průvodce vitamíny na vlasy, nehty a pleť

3. Hydratační denní krém s SPF

Jakmile se sérum vstřebá, je čas na denní krém. Když už víme, že ve 40 není pleť stejná jako ve 20, máme na denní krém určité požadavky. Musí být hydratační, výživný, ale spíše lehký. Kyselina hyaluronová si zde opět najde své místo a lehké SPF pleť ochrání před UV zářením a vznikem pigmentových skvrn. Pamatujte, že pravidelná hydratace pleti je pro udržení mladistvého vzhledu klíčová. 

4. Opalovací krém na obličej (SPF ochrana)

Pokud víte, že budete na sluníčku více, než obvykle (ať už to jsou hory, koupaliště nebo ostré jarní slunce), pak se nespoléhejte jen na SPF obsažené v denním krému. Použijte opalovací krém s UVA/UVB filtry o síle nejméně 30 SPF. Napravovat škody je totiž mnohem složitější, než jim předcházet. Bělení pigmentových skvrn je zdlouhavé a ne vždy úplně úspěšné.

5. Noční krém na vrásky a intenzivní omlazení pleti

Ve 40 jste už velká holka na to, aby vám stačil jeden krém. Myslete na to, že v noci tělo regeneruje a stejně tak pleť. Proč jí tedy dodávat stejné látky jako ve dne? Získejte z odpočinku co nejvíce a nechte aktivní látky pracovat za vás. Ráno už bude stačit se na sebe jen usmát.

Co by měl noční krém obsahovat? Rozhodně vitamín A. V kosmetice a léčivech ho najdete v různě silných podobách. Za zmínku stojí i látka bakuchiol, která je jemnou rostlinnou alternativou retinolu a stimuluje produkci kolagenu. Krásně redukuje vrásky a působí současně jako antioxidant. Vyberte si noční krém, který urychluje regeneraci buněk, obsahuje peptidy a kmenové buňky. Vytěžte z nočních hodin maximum.

6. Olej na pleť?

Možná razíte spíše cestu přírody a jednoduchosti. Můžete si vybrat z řady typů olejů, které se o vaši pleť postarají:

  • arganový olej
  • mandlový olej
  • opunciový olej
  • olej z hroznových jader
  • levandulový olej
  • šípkový olej
  • ricinový olej

Nevyužijete tak ale výsledků dermatologického vývoje a zástupu aktivních patentovaných látek, které jsou v kvalitní kosmetice obsažené.

7. Používejte oční krém proti vráskám

Že jste si zatím vystačila s běžným krémem, který jste prostě vklepala i do okolí očí? Není to zcela špatně, ale můžete pro sebe udělat víc. Pokožka očí je specifická. Je velmi tenká, obsahuje minimum mazových žláz a navíc může parfemace v krému uškodit citlivým očím. Oční krémy jsou navrženy jinak než krémy klasické. Získejte bonusové body tím, že jej uložíte do lednice, abyste pomohli stáhnout krevní cévy a omezili ranní otoky. Dosáhnout můžete i zpevnění očních víček. Nechce se vám chodit pro krém do ledničky? Využijte pohodlný oční krém proti vráskám s chladivým sonickým aplikátorem, díky kterému aktivní látky prostoupí hluboko do pokožky.

8. Peeling na obličej – odstranění odumřelých buněk

Peeling provádějte pravidelně, ale jemně. Urychlíte tak obnovu kožních buněk, jejichž životní cyklus běžná trvá asi 28 dní, ale s vyšším věkem se prodlužuje. Odstraněním odumřelých buněk zbavíte pleť našedlého tónu a aktivní látky z kosmetiky prostoupí hlouběji do pokožky.

9. Hydratační maska na obličej

Chcete-li skutečně zúročit své nově nalezené úsilí v péči o pleť, použijte jednou týdně masku na obličej. Maska je koncentrovanější než denní a noční kosmetika. Můžete střídat produkty pro zpevnění, rozjasnění, pozvednutí nebo vyhlazení pleti. Hitem jsou například plátýnkové a slupovací masky, které jsou i velmi pohodlné pro aplikaci. Zvolit můžete i masku, která se nechává působit přes noc - má podobu hutného krému a smyjete ji až ráno.

10. Prebiotika a probiotika na pleť – doplňky stravy

Krásnou pleť nebudete mít, pokud máte nalomené zdraví, oslabenou imunitu a špatně fungující střeva. Pokožka je zrcadlem našeho zdravotního stavu. Dopřejte si probiotické kultury v podobě jogurtu, kefíru a kysaného zelí. A pokud víte, že to není vaše cesta, ideální jsou doplňky stravy. Skvělou službu vám udělá např. nápoj s probiotiky, prebiotiky a antioxidanty, jehož hlavním cílem je omlazení a projasnění pleti.

Jaká jsou ta nejlepší probiotika a prebiotika pro ženu?

11. Peptidy na pleť – kosmetika i doplňky stravy

Peptidy v rámci kosmetických přípravků vyhlazují hluboké vrásky a zlepšují elasticitu pleti budováním kolagenu. Pomohou pleti stát se odolnější proti jakémukoliv druhu útoku – od znečištění, cigaretového kouře nebo dalších dráždivých látek z vnějšího okolí.

O peptidech je ale řeč i v rámci anti-age doplňků stravy. Pokud hledáte například kolagenový nápoj, vyberte takový, který je ve formě peptidů (hydrolyzovaný mořský kolagen). Jeho vstřebatelnost a využitelnost je mnohonásobně vyšší než u jiných typů drinků. Dodejte tělu látky, které mělo v mládí a bude se jako mladé chovat.

12. Pigmentové skvrny na obličeji, v dekoltu a na hřbetu rukou

Skvrny jaterní, stařecké, pigmentové - dalo by se říct, že nic nového pod sluncem to bohužel není. Ruku nahoru ten, kdo svou pokožku ošetřuje neustále výrobky s SPF ochranou. Všichni víme, že by se to mělo, ale málokdo je opravdu tak pečlivý. Pokud už pigmentové skvrny řešíte, sáhněte po kosmetice, která obsahuje tři typy látek:

  • ty, které působí ještě dříve, než se melanin (kožní barvivo) vytvoří (ceramidy, tretinoin)
  • ty, které se zaměřují na fungování pleti a omezují vznik - melaninu (arbutin, kyselina kojová, kyselina azelaová)
  • ty, které bělí skvrny již vzniklé (niacinamid, vitamín C, fenoly, kyselina alfa-lipoová)

Vyberte si přípravky, které obsahují např. vitamín E. Ten může snížit viditelnost pigmentových skvrn a zvrátit poškození škodlivým UVB zářením. Najdete ho třeba v podkladové bázi pod make-up.

13. Obličej končí u výstřihu

Tvářičky jako broskvičky a krk jako želva? Ano i takový může být výsledek nesprávné kosmetické péče. Když pečujete o svůj obličej - pečujte i o pokožku krku a o dekolt. Pro péči o krk a dekolt můžete používat stejné přípravky jako na pleť, nebo vyzkoušet omlazující tělové mléko se zeštíhlujícími vlastnostmi.

14. Tabák, kouření, pleť, vrásky a stárnutí pleti

Cigarety škodí. Tečka. Jak?

  • Neustálá expozice tabákovému kouři může způsobit vážné vyčerpání elastických vláken, která udržují pokožku pevnou.
  • Tabákový kouř také snižuje produkci kolagenu.
  • Tabákový kouř zvyšuje počet volných radikálů, čímž urychluje stárnutí a vznik vrásek.
  • Kouření snižuje hladinu vitaminu C a B-karotenu.
  • Tabákový kouř může vést k hyperpigmentaci v oblastech pokožky, které jsou neustále vystavené tabákovému kouři.
  • Kouření může vyvolat různé zánětlivé stavy, a to včetně psoriázy a atopické dermatitidy.
  • Nikotin v cigaretách se váže na kožní buňky, podporuje nadměrnou produkci keratinocytů a může hrát významnou roli při vzplanutí ekzému.

15. Mlsání, cukr, alkohol, pleť, glykace a vrásky

Rčení, že jste to, co jíte, není nikomu cizí. Ale víte, že to platí i pro vaši pokožku? Cukr je totiž malý rebel, který procesem glykace škodí ostatním “hodným” molekulám. V praxi to vypadá tak, že se molekula cukru přilepí na molekulu kolagenu a ta díky cukru ztvrdne. Ztratí svou pružnost a schopnost udržet pleť mladou. Vrásky na sebe pak nenechají dlouho čekat. Navíc může přemíra rafinovaného cukru způsobovat akné. Alkohol je kapitola sama o sobě, ale obsah cukru a dehydratační efekt pleti jen a jen škodí.

16. Prospěte se do krásy

Že nemáte čas na 8 hodin spánku? Tak si ho opravdu zkuste najít. Je to nezbytná doba pro to, aby naše tělo zpomalilo, vypnulo se a zregenerovalo z opravdu náročného dne. Zkuste to třeba jen na pár dní a uvidíte, jak se budete cítit a vypadat. Jedna rada zdarma, ale nad zlato? Zkuste se naučit spát na zádech. Když ležíme na boku, tak si různě deformujeme tváře, mačkáme dekolt a tvoříme zbytečné vrásky. Nezapomeňte často měnit povlak polštáře.

17. Dodržujte pitný režim a pohyb na čerstvém vzduchu.

Zní to jako banalita. Ale kolikátý šálek kávy dnes pijete? A kolikátou sklenku vody? Pleť je jako špageta - jen nabobtnaná a plná vody je pružná, měkká a nemá dispozice ke vzniku vrásek.

Pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá pleť okysličit a nic není víc sexy než narůžovělé tváře a veselý pohled.

Kyselina hyaluronová vnitřně. Jak působí na pleť?

18. Nepodceňujte důležitost pravidelného profesionálního kosmetického ošetření

Kvalitní přístrojové ošetření, pečlivá masáž, koncentrované ampule - to vše vaši domácí snahu o správnou péči o pleť jen pozdvihne na další level. Nehledě na to, že si odpočinete a budete ze sebe mít dobrý pocit. I nálada a nastavení mysli se do pleti intenzivně promítá. Ale rozhodně se pouze na péči kosmetičky nespoléhejte. Fitko 1x týdně z nikoho modelku neudělá. S pletí je to stejné. Rutina a pravidelnost je to, na čem záleží.

 

Trápí vás celulitida, pigmentové skvrny na nohou nebo černé kruhy pod očima? Přejděte na další články

 

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

101 pece-o-plet-po-40

La Daumé oční krém proti vráskám

S vibračním aplikátorem.  80 % žen pozoruje významnou redukci vrásek očního okolí.   
101 pece-o-plet-po-40

La Daumé omlazující denní krém proti vráskám

Přinese pleti hydrataci a viditelné omlazení. Obsahuje prebiotika, peptidy, ceramidy. 
101 pece-o-plet-po-40

La Daumé vyživující noční krém proti vráskám

Dodá pleti hydrataci a jedinečnou kombinaci ceramidů a peptidů. 
101 pece-o-plet-po-40

La Daumé pleťové sérum na hluboké vrásky

S kyselinou hyaluronovou, peptidy a rostlinnými kmenovými buňkami z Góji.
101 pece-o-plet-po-40

La Daumé  podkladová báze pod make-up a oční stíny

Efektivně vyplní jemné vrásky. Pleť je hebká a svěží i bez dalšího líčení.
101 pece-o-plet-po-40

La Daumé Omlazující zpevňující tělové mléko

 Zpevňuje pleť a snižuje projevy celulitidy. Nezanechává mastný pocit a krásně voní.

Mohlo by vás zajímat: