Černé kruhy pod očima – 9 osvědčených způsobů, jak se jich zbavit

Genetika, únava a přirozené stárnutí může způsobit tmavé kruhy pod očima. Ikdyž nejsou známkou zdravotního problému, mohou nás potrápit z pohledu estetického. Tmavé kruhy pod očima mohou způsobit, že budete vypadat unaveně nebo starší, než jste. Cest, jak je zmírnit je více, a my zmíníme hlavně ty prověřené a osvědčené.

Obsah článku:

Co způsobuje kruhy pod očima – příčiny

Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit tmavých skvrn pod očima, je vypátrat jejich příčinu. Najít důvod, proč vůbec vznikají.

Možná pozorujete, že se vám pod spodním očním víčkem vytvořil kruh v odstínech modré, fialové, hnědé nebo černé. Výraznost zbarvení pokožky závisí i na tom, jaký odstín pleti máte a jak je křehká. Tmavé kruhy pod očima, které jsou často doprovázeny váčky, mohou vyvolat nežádoucí poznámky o tom, jak unaveně vypadáte. Ve skutečnosti existuje mnoho příčin tmavých kruhů. Ne vždy je způsobuje nedostatek spánku.

Jak odstranit černé kruhy pod očima

Tmavé kruhy pod očima mohou mít řadu příčin

Mezi nejčastější příčiny patří:

Spánková nerovnováha:

  • nedostatek spánku, ponocování, extrémní únava,
  • přebytek spánku,
  • jednorázové ponocování, na které nejste zvyklí.

Jakmile je tělo energeticky v nerovnováze, je to na pokožce okamžitě poznat. Skrze matnější a pobledlou pleť je tmavá tkáň a cévy viditelnější. A kruhy pod očima jsou na světě. Například nedostatek spánku může také způsobit hromadění tekutiny pod očima a jejich opuchnutí. Tmavé kruhy, které vidíte, mohou být ve skutečnosti stíny vrhané otoky pod očima.

Věk – stáří

S přibývajícím věkem se fyziologicky mění vlastnosti naší pokožky – ztenčuje se, ochabuje a je křehká. Čím tenčí pokožka, tím více viditelná je tmavší tkáň pod ní. Dochází i k úbytku tuku a kolagenu. Pozorovat můžeme vpadlé tváře i vpadlé kruhy pod očima, které automaticky působí opticky tmavší.

Únava očí

Okolí očí může ztmavnout i vlivem přílišného zírání na televizi nebo dlouhé práce na počítači. Důvodem je suchost očí a zvětšení cév v okolí očí při nadměrné námaze.

Alergie

Při alergické reakci se tělo brání produkcí histaminu. Což můžete pocítit jako svědění, zarudnutí a otok očí. Pokud si budete pleť kolem očí třít nebo škrábat, můžete si způsobit zánět, otok a následné kruhy pod očima. Histaminy také způsobují, že se cévy pod kůží rozšiřují a jsou viditelnější.

Nedostatečné pití vody

Pokud pijete málo vody přivodíte si dehydrataci. Pokožka pod očima zmatní a zchřadne. Oči vypadají jako zapadlé. A stíny a tmavé kruhy pod očima jsou výraznější.

Nezdravé opalování

Sluníčko naši pleť burcuje k tomu, aby tvořila ochranné kožní barvivo – melanin. Což je přímá cesta k tmavému očnímu okolí, pokud nenosíte brýle a nepoužíváte vysoký ochranný UV faktor.

Dědičnost

Při vzniku tmavých kruhů pod očima hraje roli také rodinná genetika. Může se jednat o dědičný rys, který se projeví již v raném dětství. Tento jev může s věkem sílit ale i slábnout. Pokud máte podezření na onemocnění štítné žlázy – jeho projevem jsou právě tmavé kruhy pod očima.

Chudokrevnost – anémie

Chudokrevnost znamená nedostatek červených krvinek. Tento stav mohou doprovázet nevolnosti, závratě, únava a snadno se zadýcháte. Při anémii je kůže bledší a cévy zjevnější. Díky tomu můžeme pozorovat kruhy pod očima. Nechte si udělat krevní rozbor a případně doplňte železo.

9 způsobů, jak na černé kruhy pod očima

Můžete vyzkoušet jednoduché tipy s tím, co máte doma. Pokud vás ale problém trápí dlouhodobě a nic nezabírá, je čas přiklonit se k estetické chirurgii.

Jak odstranit černé kruhy pod očima doma – babské rady

Jak už jsme zmínili výše, léčba bude nejúčinnější, pokud odhalíte příčinu potíží. Ale pokud hledáte pomoc např. po probdělé noci, vyzkoušejte jeden z našich tipů:

  1. Přiložte studený obklad – např. vychlazené čajové sáčky nebo použijte kvalitní oční krém s chladivým aplikátorem.
  2. Spěte dostatečně, omezte stres, odpočívejte.
  3. Pijte dostatečné množství vody, nepijte alkohol, nekuřte.
  4. Zakryjte kruhy make-upem nebo korektorem. Tmavá místa splynou s typickou barvou vaší pleti.

Jak odstranit tmavé kruhy pod očima za pomoci lékařů?

Vyzkoušeli jste doma už naprosto všechny metody a stejně působí vaše oči kvůli kruhům pod očima unaveně? Můžete přistoupit k další úrovní řešení a najít k tomu estetickou kliniku se zkušenými dermatology. Invazivní lékařské zákroky ale mohou být nákladné, bolestivé a mohou vyžadovat dlouhou dobu rekonvalescence.

Odstranit tmavé kruhy můžete jednou z těchto metod:

  1. Chemický peeling ke snížení pigmentace
  2. Laserová operace k obnovení povrchu kůže a zlepšení vypnutí kůže
  3. Lékařské tetování k vpravení pigmentu do ztenčených oblastí kůže
  4. Tkáňové výplně k zakrytí krevních cév a melaninu, které způsobují zabarvení kůže pod očima
  5. Karboxyterapie ke zvýšení průtoku krve do oblasti pod očima

▶ Článek: Pigmentové skvrny na nohou: Jak se jich zbavit jednou provždy

Fungují krém na kruhy pod očima?

Na trhu je velké množství očních krémů a většina z nich slibuje odstranění známek únavy a vyhlazení vrásek. Víte, podle čeho se při výběru řídit? Pokud jste dočetli až sem a znáte příčiny tmavých kruhů, pravděpodobně už tušíte, co ve složení takového krému hledat.

Co by měly obsahovat kvalitní krémy na kruhy pod očima?

Příčinou kruhů pod očima je často ztenčení pokožky a tím opticky výraznější prostupování hlubší tmavší kožní tkáně. Oční krém by měl obsahovat látky, které tento problém napravují.

  • Pokožku tedy potřebujeme posílit. Ideálně se zaměřit na kolagenní a elastická vlákna. V klinických studiích dosahují skvělých výsledků například látky Peptidox® Plus P a Atecoron Plus® PHE 1.2.
  • Vhodné je podpořit celkovou vitalitu pleti např. pomocí rostlinný kmenových buněk (PhytoCellTec™ Goji).
  • Hydratovaná pleť je plná a svěží. Zde hraje již roky prim kyselina hyaluronová a látky vyvinuté na jejích základech (ElfaMoist™ AC Humectant).
  • Pokožka kolem očí může být v nerovnováze a potřebuje hutnou výživu. Tu zajistí přírodní oleje (Opunciový olej), lipidy (Ceramidy) a prebiotika pro zdravý kožní mikrobiom (Biolin P).
  • Pokud vás vedle kruhů pod očima trápí i otoky, určitě hledejte krém obsahující výtažky z kávy (Cosme Phytami Green coffee ) nebo látky, které omezují ukládání tuků a současně ovlivňují i krevní mikrooběh (Lanachrys™ 2B PF). Cévy nebudou v očním okolí zvětšené a výrazné.

Nejlepší krém na kruhy pod očima – recenze

Říkáte si: “No, to je moc hezké, ale kde takový očním krém najít?” Máme pro vás dobrou zprávu. Oční krém, který pomáhá na kruhy pod očima a současně zmírňuje i otoky, jsme pro vás vyvinuli. Trvalo to několik let a pomyslnou třešničkou na dortu je jeho chladivý sonický vibrační aplikátor. 

Výsledky klinické studie říkají, že:

  • 80 % žen po 6 týdnech zaznamenalo zlepšení stavu pleti v oblasti okolo očí.
  • 90 % žen si po 8 týdnech pochvalovalo zlepšení elasticity pleti.

Další osobní recenze spokojených uživatelek na tento oční krém si můžete přečíst v detailu produktu v záložce Hodnocení.

Jak zakrýt kruhy pod očima – korektor pod oči

Možná máte zkušenost, že při aplikaci make-upu nebo korektoru v oblasti pod a kolem očí dojde k zvýraznění jemný vrásek. Pro lepší výdrž make-upu nebo korektoru zvolte kvalitní podkladovou bázi. Ta jemné vrásky vyplní, vytvoří hebký hladký povrch a make-up na vrásky už poukazovat nebude.

Jak zakrýt kruhy pod očima - korektor pod oči

Kruhy pod očima, kdy jde o nemoc a je vhodné jít k lékaři?

Pokud máte tmavé kruhy pod očima, je to pravděpodobně jen známka stárnutí, nedostatku spánku nebo jiné běžné příčiny. Obvykle to není způsobeno zdravotním problémem. Pokud však máte tmavé kruhy nebo otoky jen pod jedním okem, lékaře určitě kontaktujte. Může se jednat o základní zdravotní potíže, které je třeba řešit.

Zaznamenali jste kruhy pod očima u dětí

Děti a kojenci mohou mít tmavé kruhy pod očima ze stejných důvodů jako dospělí. Pokožka pod očima je tenká a citlivá, takže se v ní více projevují cévy. Tmavé kruhy pod očima vašeho dítěte mohou být způsobeny geneticky, třením očí nebo únavou.

Může se také jednat o drobné onemocnění, jako je nachlazení, chřipka nebo ušní infekce. Mezi další příčiny tmavých kruhů pod očima u dětí patří i dehydratace, chrápání a úrazy. Pokud vás tmavé kruhy pod očima vašeho dítěte znepokojují, raději se poraďte se s jeho lékařem.

 

Zajímá vás kompletní návod, jak se starat o pleť, nebo vás trápí např. celulitida? Přečtěte si další články na blogu

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

102 cerne-kruhy-pod-ocima

La Daumé oční krém proti vráskám

S vibračním aplikátorem.  80 % žen pozoruje významnou redukci vrásek očního okolí. Chladivý aplikátor jemně masíruje a omlazuje pleť.   
La Daumé oční krém proti vráskám s vibračním aplikátorem

Geske masážní přístroj na oči

Sonický masážní přístroj na oční okolí efektivně redukuje otoky a tmavé kruhy pod očima. Poskytuje intenzivní péči proti stárnutí a zmírňuje vrásky.  
102 cerne-kruhy-pod-ocima

Geske sérum proti otokům očí a kruhům pod očima

Ideálním řešením pro ženy bojující s otoky kolem očí. Jeho speciální složení účinně redukuje otoky, zklidňuje pokožku a obnovuje svěžest pohledu.