Celulitida na břiše? 8 tipů, jak se úspěšně zbavit pomerančové kůže

Celulitidou se trápí údajně až 90 % žen. Pomerančová kůže není nic, co by nás mělo znepokojovat ze zdravotního hlediska. Vadí nám spíše z důvodu estetiky. Trend krásy je nemilosrdný a tak i tento běžný stav kůže může být pro někoho nežádoucí. Co dělat, aby se celulitida vůbec neobjevila? Nebo jak její vznik řešit? Dozvíte se na následujících řádcích.

Obsah článku:

Co je celulitida – pomerančová kůže?

Celulitida je jev, kdy na jinak zdravé kůži pozorujeme hrbolky a malé prohlubně. Kůže připomíná kůru citrusů, a proto se jí často říká pomerančová kůže. Na svou příležitost čeká celulitida zejména v oblastech, kde se snadno hromadí tuk – na bocích, stehnech, zadku a břiše. Podmínkou vzniku celulitidy není obezita. Pomerančovou kůži retušují i fotografové modelek. Nerovný povrch pokožky způsobují prostupující zvětšené tukové buňky. Jediný způsob, jak celulitidu odstranit je zmenšit tukové buňky a zpevnit kůži. Na celulitidu trpí častěji ženy než muži.

V tomto článku se budeme zabývat tím, co celulitidu na břiše způsobuje a také způsoby, jak se s ní rychle a efektivně vypořádat.

Co způsobuje celulitidu na břiše?

Celulitidu na břiše může způsobovat několik faktorů. Mezi ně patří třeba větší hormonální změny (během puberty, těhotenství a kojení nebo menopauzy), nedostatek pohybu nebo i nadváha.

Během života ženy má pokožka tendence slábnout, je méně pružná a tenčí se. Proto jakmile ženy dosáhnou cca třicítky a výše, začnou být tukové buňky najednou výraznější. Kdo má náctiletou dceru, má jasný důkaz, jak vypadá pokožka, která je plně vybavená kolagenními vlákny a neukáže ani jeden hrbolek. 

Příčiny celulitidy na břiše jsou závislé na řadě faktorů:

  • Jídelníček – zdravým jídelníčkem je možné ovlivnit hladinu kolagenu v těle i jeho vlastní produkci. Musíme mít například dostatek vitamínu C.
  • Pitný režim – pokud nemá pokožka dost vláhy, tak chřadne a ztrácí svou sílu a pružnost. Následkem je přesné kopírování podkožních tukových vrstev.
  • Genetika – dispozice ke vzniku celulitidy dostáváme do vínku i díky rodinné genetické výbavě.
  • Zánět – existují důkazy, že tělo vysílené záněty a nemocí nemá energii věnovat se až tak kůži a dochází k rychlejšímu oslabení pojivových tkání. Což může vést ke vzniku celulitidy v oblasti břicha.
  • Kolísání váhy a těhotenství – rychlý nárůst a následný úbytek tělesné hmotnosti je rizikovým faktorem vzniku celulitidy na břiše všech maminek. Kůže se vypne do větších rozměrů a poté se už zpět nepřizpůsobí a ztrácí tak svou pevnost.

Ale nevěšte hlavu. Při správné disciplíně a odhodlání se můžete celulitidy na břiše zbavit během pár týdnů.

Jak předcházet vzniku celulitidy na břiše?

Jaká pravidla dodržovat, abychom měli bříško jako ve 20? Není to nic složitého, ale určitou dávku disciplíny mít musíme.

  • Omezte průmyslově zpracované potraviny a sladkosti. Taková strava podporuje hromadění toxinů v těle.
  • Jezte dostatek zeleniny, ovoce a celkově potraviny bohaté na antioxidanty.
  • Hlídejte si pitný režim. Klasicky se říkalo 2 litry na den, ale v dnešní době se optimální množství vody dopočítává dle váhy, fyzické aktivity a dalších faktorů.
  • Snažte se mít BMI stabilně ve zdravém rozmezí. Nadváha, hubnutí a opětovné přibírání je jasná cesta k celulitidě.

Možná jste dělali vše výše popsané a stejně se celulitida na břiše objevila. Je to pouze aktuální stav kůže, který je možné změnit.

Jak se zbavit celulitidy na břiše?

Mysleme na to, že celulitida na břiše je evidentní z důvodu nahromadění zvětšených tukových buněk a křehké kůže, která povrch buněk nemilosrdně kopíruje a přiznává. Důležité tedy je odstranění (zmenšení) usazených buněk a zpevnění kůže posílením kolagenních vláken. Pomůže i dostatečná hydratace pokožky (užíváním kyseliny hyaluronové vnitřně, výběrem kosmetiky s kyselinou hyaluronovou).

Jak na zpevnění kůže na břiše – kolagen a kyselina hyaluronová

Kůže, která vlivem věku, nebo neustálým se přizpůsobováním nové váze zeslábla, chybí zejména kolagen. To kolagenní vlákna vytváří v kůži pevnou pružnou síť, která leccos překryje. Tedy i tukové buňky způsobující hrbolky. 

Vedle vhodných doplňků stravy a kosmetiky je vhodné praktikovat následující cvičení.

Jak se zbavit celulitidy – cviky

Protože celulitida na břiše je tvořena především tukovými buňkami, je samozřejmé, že jedním z nejlepších způsobů, jak se jí zbavit, je spalování tuků prostřednictvím intenzivního cvičení. Ale jaké cvičení je ideální?

Všichni známe sklapovačky pro formování břicha. Ale pokud je cílem odstranit celulitidu, chce to zvýšit rychlost metabolismu pravidelným (nejlépe každodenním) kardio cvičením spalujícím tuky v kombinaci se 3-4 silovými tréninky týdně.

Mezi nejlepší kardio cvičení, která můžete v tomto případě vyzkoušet, patří např. plavání, běh, svižná chůze, tanec nebo cvičení na eliptickém trenažéru.

Klíčem k úspěchu je začít na své vlastní fyzické úrovni a postupem času zvyšovat intenzitu tréninku. Nezapomeňte, že celulitidu mohou mít i sportovci. Cílem je snížit množství tělesného tuku.

Jak se zbavit pomerančové kůže díky krému na celulitidu?

Jíte zdravě, zobete vhodné doplňky stravy, cvičíte, ale stále je tu ještě jedna věc, kterou můžete pro hladké bříško z pohodlí domova dělat. Je to pravidelné používání tělového mléka nebo krému, který podporuje odbourávání tuků, zpevňuje a hydratuje pokožku. Některé krémy fungují na principu zahřátí a podporují tak mikrocirkulaci krve.

Nutno podotknout, že kosmetika pečuje zejména o svrchní vrstvy pokožky a tak pokud ji nedoprovodíte pravidelnou cílenou masáží, bude efekt dočasný a pomíjivý.

Co na celulitidu – co by měla kosmetika obsahovat?

Jaké jsou ty správné aktivní látky, které by měla kosmetika obsahovat? Látky, které zabraňují usazování a tvorbě nových tuků (např. Slimexir®). Výtažky kávy pro spalování tuků (Cosme Phytami Green coffee). Látky, která podporují odstraňování odpadních látek, vyplavují tuky a zlepšují pevnost tkání (Cellactive®Shape). Látky dodávající hydrataci (ElfaMoist™ AC Humectant, Hydramineralis). V neposlední řadě kolagen a vitamín E. Zmíněné látky obsahuje například Zpevňující tělové mléko La Daumé. 

Jak vybrat ten nejlepší přístroj na celulitidu?

Navzdory marketingovým a reklamním tvrzením některých výrobků výzkum ukázal, že žádná léčebná metoda vás silné celulitidy zcela nezbaví. Existují sice způsoby, jak celulitidu zmírnit, ale pro dlouhodobé udržení výsledků je nutné terapii opakovat.

Podívejme se blíže na nejběžnější ošetření pro minimalizaci vzhledu celulitidy na břiše.

Vakuová terapie proti celulitidě

Vakuová terapie je přístrojové ošetření podobné klasickému “baňkování”. Její mechanické účinky podtlaku stimulují lymfatický a krevní systém s cílem vyvolat lipolýzu (odbourávání tuku v tukových buňkách). Pomerančová kůže se zpevní a ďolíčky jsou méně výrazné.

Vakuová terapie proti celulitidě

Laserové ošetření celulitidy

Laserové ošetření pomerančové kůže působí tak, že zlepšuje průtok krve v postižené oblasti. To může přispět k vypnutí pokožky a “zahlazení” celulitidy. Laserové ošetření celulitidy může pomoci i se snížením množství tukové tkáně v ošetřované oblasti.

Laserové ošetření celulitidy na břiše

Odstranění celulitidy pomocí ultrazvukové liposukce

Neinvazivní liposukce podporuje podkožní kolagen. Díky ultrazvukovým sondám se zahřívá podkožní vrstva a tukové buňky se naruší. Nedochází k jejich bolestivému odsátí, ale tělo tuk přirozeně vstřebá a vyloučí. Tukové bouličky mizí a kůže je pevná a vypnutá.

Odstranění celulitidy pomocí ultrazvukové liposukce

Jak na “léčbu” celulitidy doma?

Základem odstranění celulitidy doma je prokrvení pokožky masáží a aplikace vhodné kosmetiky. Pomohou vám různé kartáče, masážní válečky, exfoliační rukavice nebo třeba hrubší peeling.

Následovat by měla zpevňující hydratační kosmetika, která může případně obsahovat i “prohřívací” složky. Důležité je ovšem pokožku prohřát hlavně fyzicky. Jen kosmetika to sama nesvede. Masáž by měla trvat vždy minimálně pět minut .

Nevýhodou je, že oblast břicha je velmi citlivá. Masáž tedy provádějte mírněji než například na bocích a stehnech.

Masážní kartáč na celulitidu na břiše

Masážní pomůcka pro suché kartáčování je exfoliační technika, při níž se pomocí kartáče s měkkými štětinami o velikosti dlaně odstraňují odumřelé kožní buňky a účinně se stimuluje krevní oběh a lymfatické cesty. Po suchém kartáčování je ideální koupel a použití vhodné kosmetiky.

Pro zmírnění pomerančové kůže je možné bříško masírovat i kartáčem se zaoblenými výstupky. Při této masáži pomůže zpevňující tělové mléko - kartáč lépe klouže po kůži.

Masážní kartáč na celulitidu na břiše

Masážní vakuová baňka na celulitidu

Masážní vakuová baňka na celulitidu je zpravidla vyrobena z kvalitního silikonu. Pomáhá problémové partie zahřát a podporuje zvýšení mikrocirkulace krve. S vakuovou baňkou je nutné používat vhodný olej. Baňkou při podtlaku přejíždíme po kůži. Kůže se tak mírně nadzvedne, což pomáhá redukovat projevy již vzniklých ďolíčků na minimum a eliminuje jejich další vznik. Tento typ baňkování má svá pravidla, která určitě najdete v příbalových informací výrobku.

Masážní vakuová baňka na celulitidu

Masážní váleček na celulitidu na zadku a stehnech

Masážní váleček je velmi oblíbená pomůcka. Je ideální pro zadek, stehna a boky. Pro účinné ošetření je potřeba vyvinout určitou sílu. Proto tato metoda není vhodná pro celulitidu na břiše.

Masážní váleček na celulitidu na zadku a stehnech

Za jak dlouho zmizí celulitida na břichu?

Pokud se soustředíte na zdravý životní styl, budete praktikovat kardio cvičení, bříško si pravidelně masírovat a zařadíte i vhodnou kosmetiku na celulitidu, můžete se na zlepšení těšit už do cca 2 týdnů. Za měsíc budou výsledky ještě viditelnější.

Tato data jsou ovšem velmi individuální. Samozřejmě záleží na počátečním stavu celulitidy, vaší fyzické kondici i genetických dispozicích. Co je možné říct s jistotou je, že celulitida na břiše je určitě řešitelný problém v řádu týdnů až měsíců.

 

Zajímá vás kompletní návod, jak se starat o pleť nebo vás trápí např. černé kruhy pod očima? Přečtěte si další články na blogu

 

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

104 celulitida-na-brise

Collamedic zpevňující tělové mléko s kolagenem

Komplexním řešením pro pokožku těla – hydratuje, zpevňuje a omlazuje. To vše díky kolagenu, kyselině hyaluronové a souboru patentovaných látek.
104 celulitida-na-brise

Collamedic set – kolagen a kyselina hyaluronová plus DÁREK

Účinné omlazení pleti docílíte kombinací kyseliny hyaluronové a kolagenu.  Vitamín C a tělové mléko (249 Kč) ZDARMA
104 celulitida-na-brise

Collamedic set – kolagen s kyselinou hyaluronovou a pleťovým sérem

Obsahuje nápoj s hydrolyzovaným mořským rybím kolagenem, kapsle s kyselinou hyaluronovou a pleťové sérum. Ušetříte 280 Kč + vitamín C ZDARMA.