Jaterní skvrny na nohou: Jak se jich zbavit jednou provždy

Jaterní skvrny na nohou mohou být kosmetickým problémem, který ovlivňuje sebevědomí mnoha lidí. V tomto článku se podíváme na příčiny a faktory, které k nim přispívají Nabídneme i řešení pro prevenci a léčbu tohoto problému. Získáte užitečné informace o tom, jak se vypořádat s hyperpigmentací a a při nošení sukní a šortek se budete opět cítit skvěle.

Obsah článku:

Co jsou jaterní skvrny na nohou

Jaterní skvrny jsou nepravidelné světlejší až sytě hnědé skvrny na kůži, které jsou často označovány jako stařecké skvrny. Tyto skvrny mohou být způsobeny nadměrným sluněním bez používání opalovacích krémů. Dále i špatnou životosprávou, která vede k tvorbě volných radikálů v těle. Často se vyskytují na nohou, protože se zde UV ochraně pokožky věnujeme méně než například na obličeji.

Nejlepším způsobem, jak se bránit vzniku jaterních skvrn, je posilování celkového zdraví těla pomocí konzumace potravin a nápojů bohatých na antioxidanty, které pomáhají eliminovat volné radikály v těle a tím předcházet tvorbě jaterních skvrn. Důležité je i vhodná ochrana před UV zářením.

Je rozdíl mezi jaterními, stařeckými a pigmentovými skvrnami na nohou?

Jaterní skvrny, stařecké skvrny a pigmentové skvrny jsou v podstatě synonyma a označují nepravidelné tmavé skvrny na kůži. V zásadě se jedná o stejný typ skvrn a mírně se liší pouze podle příčiny jejich vzniku.

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny se často vyskytují na rukou, obličeji a nohou. Za jejich vznik může UV záření a tvorba volných radikálů. Tyto skvrny nejsou bolestivé, ale mohou být spíše kosmetickým problémem. Tyto skvrny bývají často označované jako “fleky na kůži”.

Pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny jsou obecným označením pro nepravidelné hnědé skvrny na kůži, které jsou způsobeny nadměrnou tvorbou melaninu v kůži a mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou hormonální změny, užívání antikoncepce, nadměrné slunění a genetika.

Stařecké skvrny

Stařecké skvrny jsou označení pro pigmentové skvrny, které se objevují u starších lidí a jsou často lokalizovány na rukou a obličeji. Tyto skvrny jsou způsobeny nadměrným sluněním a stárnutím pokožky.

Jaterní skvrny na nohou: příčiny, symptomy, prevence a léčba

Jaterní skvrny se mohou vyskytovat na různých částech těla, včetně nohou, kotníků a lýtek. Příčinou jaterních skvrn na nohou je nadměrná tvorba melaninu v kůži, což může být způsobeno genetickými faktory, expozicí slunci, hormonálními změnami nebo stárnutím.

Mezi symptomy jaterních skvrn patří nepravidelné tmavé skvrny na kůži, které nejsou nijak bolestivé ani citlivé. Jedná se spíše o estetickou záležitost.

Jak se zbavit jaterních skvrn?

Možnosti léčby jaterních skvrn zahrnují použití kosmetických přípravků s depigmentačními složkami, jako jsou arbutin, niacinamid, kyseliny kojová, glykolová nebo retinoidy. Další možnosti zahrnují laserovou terapii, kryoterapii nebo chemický peeling. Prevencí jaterních skvrn je pravidelná ochrana pokožky proti slunci, zdravá výživa a pitný režim a pravidelná péče o pokožku.

Bělicí tělové mléko na pigmentové skvrny Antispotique (2)

Hnědé fleky na nohou: Jak se jich zbavit?

Jedním z nejúčinnějších způsobů je použití kosmetických přípravků, které obsahují bělicí složky, jako jsou:

  • kyselina glykolová,
  • kyselina salicylová,
  • hydrochinon,
  • vitamín C, nebo
  • kojová kyselina.

Velmi vhodná jsou lokální depigmentační séra, která obsahují klinicky prověřené patentované depigmentační látky.Takové přípravky pomáhají redukovat zvýšenou produkci melaninu v kůži a rozjasňují ji.

Další možností jsou již zmíněné dermatologické postupy, jako je laserová terapie, chemický peeling nebo kryoterapie. Tyto postupy jsou účinné při odstraňování pigmentovaných skvrn, ale mohou být nákladné a mohou mít vedlejší účinky.

V každém případě je důležité konzultovat s odborníkem, jaký je nejvhodnější způsob, jak se zbavit hnědých skvrn na nohou a minimalizovat riziko dalších kožních problémů.

Depigmentace, bělení kůže – aktivní látky

Depigmentace je proces, kterým se snižuje produkce melaninu v kůži, což vede ke snížení pigmentace a zmírnění pigmentových skvrn.

Kyselina kojová

Kyselina kojová je přírodní složkou s depigmentačním účinkem. Inhibuje enzymy podílející se na tvorbě melaninu v kůži. Kosmetické přípravky s kyselinou kojovou se aplikují přímo na pokožku a pomáhají snižovat viditelnost pigmentových skvrn a rozjasňovat kůži. Je nutné dodržovat doporučené dávkování, délku léčby a opatření na ochranu před sluncem.

Kyselina glykolová

Kyselina glykolová je účinná při depigmentaci kůže. Pomáhá odstraňovat staré a poškozené buňky a podporuje regeneraci nové, zdravé kůže bez pigmentových skvrn. Kosmetické přípravky s kyselinou glykolovou mohou pomoci snížit viditelnost pigmentových skvrn, rozjasnit kůži a zlepšit texturu pokožky. Je nutné dodržovat doporučené dávkování, délku léčby a opatření na ochranu před sluncem.

Karboxylové kyseliny (mandlová)

Karboxylové kyseliny, jako je kyselina mandlová nebo kyselina citronová, mají také depigmentační účinky. Tyto kyseliny pomáhají odstraňovat vrchní vrstvy pokožky a podporují tvorbu nových, zdravých buněk. V kombinaci s dalšími depigmentačními složkami mohou pomoci snížit viditelnost pigmentových skvrn. Je důležité dodržovat doporučené dávkování a délku léčby, aby nedošlo k podráždění pokožky. S ohledem na typ pokožky a příčinu pigmentových skvrn může být vhodnější volba kyseliny glykolové nebo kojové.

Retinoid, Vitamín A

Retinoidy jsou deriváty vitamínu A a mají mnoho výhod pro zdraví kůže, včetně účinků na depigmentaci. Retinoidy pomáhají zvyšovat produkci kolagenu a zlepšovat texturu pokožky. Tyto vlastnosti mohou pomoci snížit viditelnost pigmentových skvrn a vyrovnat tón kůže. Retinoidy se obvykle aplikují přímo na pokožku v krémech, gely a sérech. Při použití retinoidů je důležité dodržovat doporučené dávkování a postupně zvyšovat jejich koncentraci, aby nedošlo k podráždění pokožky. Retinoidy mohou být účinnou součástí režimu pro depigmentaci kůže, ale je důležité je používat pod dohledem odborníka, zejména u osob s citlivou pokožkou.

Hydrochinon

Hydrochinon je silnou složkou používanou v kosmetických přípravcích k depigmentaci kůže. Působí tak, že brání enzymům, které jsou nezbytné pro tvorbu melaninu v kůži. Hydrochinon se obvykle aplikuje přímo na pigmentové skvrny a může pomoci snížit jejich viditelnost. Je důležité však dodržovat doporučené dávkování a používat pouze krátkodobě, protože při nadměrném použití může způsobit podráždění pokožky a další nežádoucí účinky. Hydrochinon by měl být používán pouze pod dohledem odborníka (na předpis), protože může být toxický a mít negativní vliv na zdraví kůže. Existují také alternativní přírodní složky, jako jsou kyseliny kojová nebo glykolová, které mohou být méně agresivní a účinné při depigmentaci kůže.

Niacinamid, Vitamín B3

Niacinamid je forma vitamínu B3, která má mnoho výhod pro zdraví kůže, včetně účinků na depigmentaci. Niacinamid pomáhá regulovat produkci melaninu v kůži a snižovat viditelnost pigmentových skvrn. Tento přírodní antioxidant také chrání kůži před škodlivými volnými radikály a podporuje hydrataci pokožky. Niacinamid se obvykle nachází v kosmetických přípravcích jako je krém nebo sérum. Je to méně agresivní složka a může být vhodná pro citlivou pokožku. Niacinamid může být účinnou součástí režimu pro depigmentaci kůže, ale její účinky mohou být mírnější než u silnějších složek, jako je hydrochinon nebo kyselina glykolová.

Arbutin

Arbutin je přírodní složkou, která se nachází v některých druzích rostlin a má depigmentační účinky. Arbutin inhibuje enzymy, které jsou zodpovědné za tvorbu melaninu v kůži, a může tak pomoci snížit viditelnost pigmentových skvrn. Tento přírodní antioxidant také chrání kůži před poškozením způsobeným volnými radikály a pomáhá hydratovat pokožku. Arbutin se obvykle nachází v kosmetických přípravcích jako je krém nebo sérum a může být vhodný pro citlivou pokožku. Arbutin může být účinnou součástí režimu pro depigmentaci kůže, ale jeho účinky mohou být méně výrazné než u silnějších složek, jako je hydrochinon nebo kyselina glykolová.

Bělicí sérum na pigmentové skvrny Antispotique

Vitamín C – Magnesium Ascorbyl Phosphate

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) je stabilní forma vitamínu C, která má mnoho výhod pro zdraví kůže, včetně účinků na depigmentaci. MAP může snižovat produkci melaninu v kůži a pomáhat odstraňovat pigmentové skvrny. Tento antioxidant také chrání kůži před poškozením způsobeným volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu. MAP se obvykle nachází v kosmetických přípravcích jako jsou séra nebo krémy. Může být vhodnou alternativou pro citlivou pokožku, protože je méně agresivní než silnější složky, jako je hydrochinon nebo kyselina glykolová. MAP může být účinnou součástí režimu pro depigmentaci kůže a pomoci vyrovnat tón kůže.

Článek: Alergie na slunce – stručný průvodce pro rychlou úlevu od zarudnutí, svědění a puchýřků

Zinek

Zinek je minerál, který má významnou úlohu v procesech týkajících se tvorby kůže a hojení. Existují studie, které ukazují, že zinek může pomoci snížit produkci melaninu a pomáhat odstraňovat pigmentové skvrny. Zinek také působí jako antioxidant a chrání kůži před škodlivými volnými radikály, které mohou způsobovat poškození kůže a pigmentové skvrny. Zinek lze najít v potravinách, jako jsou hovězí maso, ořechy a fazole, nebo se může užívat v doplňcích stravy. Zinek může být účinnou součástí depigmentační terapie, ale jeho účinky mohou být omezené a mohou být vhodné především pro osoby s nízkou hladinou zinku v těle.

Jak rychle je možné vybělit jaterní skvrny na nohou?

Existuje mnoho bělicích látek, které se používají k depigmentaci kůže a snižování viditelnosti pigmentových skvrn. Doba viditelných výsledků může být různá a závisí na typu použité bělicí látky. V této tabulce jsou uvedeny přibližné doby, po kterých je možné očekávat viditelné výsledky při použití jednotlivých bělicích látek.

BĚLICÍ LÁTKA

ZA JAK DLOUHO

BUDE BĚLENÍ ZNATELNÉ?

Hydrochinon

Bělicí účinek může být viditelný již po 4 týdnech.

Doporučená délka použití je 3 měsíce.

Kyselina kojová

Účinek může být viditelný po 2 až 4 týdnech.

Doporučená délka použití je maximálně 3 měsíce.

Kyselina glykolová

Účinek může být viditelný po 2 až 6 týdnech.

Doporučená délka použití je 3 měsíce.

Retinoidy

Viditelný účinek může být patrný po 12 týdnech.

Doporučená délka použití není stanovena.

Niacinamid

Účinek může být viditelný po několika týdnech pravidelného používání.

Doporučená doba používání je minimálně 3 měsíce.

Arbutin

Účinky jsou zřejmé po několika týdnech pravidelného používání.

Doporučená doba používání je minimálně 3 měsíce.

Pozn.: Doba viditelných výsledků může být individuální a závisí na mnoha faktorech, včetně typu pokožky a závažnosti pigmentových skvrn.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

106 jaterni-skvrny-na-nohou

Antispotique Denní bělicí krém na pigmentové skvrny

Krém je určený k redukci pigmentových skvrn a zesvětlení tónu pleti. Obsahuje SPF ochranu proti škodlivému UV záření.
106 jaterni-skvrny-na-nohou

Antispotique Tělové mléko na pigmentové skvrny

Pro redukci pigmentových skvrn na těle. Zejména v oblasti dekoltu, na ramenech, pažích, zádech a hřebech rukou. 
106 jaterni-skvrny-na-nohou

Antispotique Sérum na pigmentové skvrny

Lokální sérum obsahuje velmi silnou koncentraci zesvětlujících látek. Ovlivňuje procesy v pleti a brání tak vzniku novým pigmentovým skvrnám.

Mohlo by vás zajímat: