Vitamíny proti šedivění vlasů

Šedivění vlasů je přirozeným jevem, který může být ovlivněn různými faktory, od genetiky po životní styl. Ačkoli mnoho lidí považuje šedivé vlasy za nevyhnutelnou součást stárnutí, existují vitamíny a doplňky stravy, které mohou tento proces zpomalit nebo dokonce zvrátit. V tomto článku se podíváme na různé vitamíny a minerály, které mohou hrát klíčovou roli v prevenci a léčbě šedivění vlasů, a prozkoumáme vědecké důkazy podporující jejich účinky. Dozvíte se, jak můžete podpořit zdraví a barvu svých vlasů.

Obsah:

Šedivé vlasy

Šedivé vlasy jsou často považovány za znak stárnutí, ale mohou se objevit i v mladém věku. Barva vlasů je určena pigmentem zvaným melanin. Jak stárneme, produkce melaninu klesá, což vede k postupnému ztrátě barvy vlasů.

Proč vlasy šediví?

Vlasy začínají šedivět, když folikuly vlasů začnou produkovat méně pigmentu zvaného melanin. Melanin je zodpovědný za barvu vlasů, a jak se snižuje jeho produkce, vlasy postupně ztrácejí svou původní barvu a stávají se stříbrnými, šedými nebo bílými.

Příčiny šedivění vlasů:

  • Stárnutí: Jak již bylo zmíněno, s věkem se snižuje produkce melaninu, což je přirozený proces. Většina lidí začne pozorovat první šedé vlasy ve věku 30 až 40 let, ale může to být i dříve u některých jednotlivců.
  • Genetika: Pokud vaši rodiče nebo prarodiče začali šedivět v mladém věku, je pravděpodobné, že i vy začnete šedivět brzy. Genetika hraje klíčovou roli v tom, kdy a jak rychle začnou vlasy šedivět.
  • Stres: Chronický stres může ovlivnit mnoho aspektů našeho zdraví, včetně barvy vlasů. Vysoké hladiny stresu mohou urychlit proces šedivění.
  • Nedostatek vitamínů a minerálů: Nedostatek některých klíčových vitamínů a minerálů, jako je vitamín B12, může způsobit předčasné šedivění vlasů.
  • Nemoci štítné žlázy: Poruchy štítné žlázy, jako je hypotyreóza nebo hyperthyreóza, mohou způsobit řadu symptomů, včetně šedivění vlasů.
  • Autoimunitní onemocnění: Některá autoimunitní onemocnění mohou napadat vlasové folikuly a snižovat produkci melaninu, což vede k šedivění vlasů.
  • Šedivé vlasy po chemoterapii: Chemoterapie může mít vedlejší účinky na vlasy, včetně jejich ztráty nebo změny barvy. Někteří pacienti zaznamenali, že jejich vlasy po chemoterapii začaly růst šedé nebo s odlišnou texturou. Většinou je tento efekt dočasný a vlasy se postupně vrátí do svého původního stavu.

Základní vitamíny proti šedivění vlasů

Některé vitamíny mohou pomoci zpomalit proces šedivění vlasů nebo podpořit zdraví vlasů obecně. Patří sem vitamín B12, vitamín D, vitamín E a biotin.

Vitamín/Minerál

Popis a vliv na šedivění vlasu

Vitamín C

Je antioxidant, chrání buňky před oxidací a poškozením.

Vitamíny B6 a B12

Prospívají zdraví pokožky i vlasů. B6 může pomoci obnovit původní barvu vlasů po nemoci nebo pokud byla ztráta barvy způsobena nedostatkem B vitamínu.

Kyselina para-aminobenzoová (PABA) a kyselina pantothenová (B5)

Pomáhají zpomalit nástup šedivění. Mohou pomoci brzdit šedivění, zejména pokud je příčinou šedivění stres.

Biotin

Nedostatek biotinu se spojuje s předčasným vypadáváním vlasů i předčasným šedivěním.

Inositol

Podporuje růst a celkové zdraví vlasů.

Niacin, vitamín B3

Přispívá k správnému proudění krve do vlasové pokožky.

Vitamín E

Podporuje správný přísun krve do vlasové pokožky, brání padání vlasů a poškození vlasů.

Vápník (kalcium)

Potřebný pro správnou péči o vlasy.

Chrom

Kontroluje hladiny cukru v krvi, což ovlivňuje množství rostoucích vlasů.

Měď

Pomáhá udržovat silné a zdravé vlasy a pomáhá při poškozených vlasech.

Jód

Používá se při problémech štítné žlázy, která může být odpovědná za padání vlasů a příliš suché vlasy.

Zinek

Pomáhá vlasové pokožce i při poškozených vlasech.

Železo

Potřebné k prevenci anémie, která může vést k vypadávání vlasů a poškozeným vlasům.

Komplexní doplňky stravy proti šedivění vlasů

Komplexní doplňky stravy nabízejí synergickou kombinaci vitamínů, minerálů a bioaktivních látek, které mohou společně efektivněji bojovat proti šedivění vlasů než jednotlivé vitamíny. Tyto doplňky poskytují širší spektrum živin, které řeší různé příčiny šedivění, zajišťují lepší vstřebávání klíčových živin a podporují celkové zdraví vlasů a pokožky. Navíc, užívání jednoho komplexního doplňku je pohodlnější než kombinace několika různých produktů.

La Daumé komplexní vitamíny proti šedivění vlasů

Collamedic Hair Care s látkou Keranat™ – Nejlepší vitamíny na vlasy pro ženy i muže:

  • Vlasy jsou z 90 % tvořeny keratinem, což je základní stavební bílkovina. Keratin je zodpovědný za kvalitu, růst a pevnost vlasů.
  • Keranat™ je patentovaný doplněk stravy, který působí přímo na vlasovou cibulku (kořínek). Má následující účinky:
    • Posílením kořínku se zvýší růst nových vlasů.
    • Zdravý silný kořínek produkuje zdravý silný lesklý vlas.
    • Posílením kořínku se zmírní i vypadávání vlasů.
    • Zdravý kořínek tvoří dostatek pigmentu, a tím pádem vlasy nešediví.
    • Zdravá pokožka hlavy nemá sklony ke svědění, tvorbě lupů a seborey.

Princip fungování doplňku stravy na vlasy – Keranat™:

  • Keranat™ je vytvořen ze směsi různých rostlinných extraktů – prosa, slunečnice, pšenice a rozmarýnu.
  • Tato kombinace látek má důležitou biologickou roli ve struktuře pokožky a vlasů, například zvyšuje proudění krve ve vlasové pokožce a zásobování kůže potřebnými živinami.

Výsledky klinických studií s Keranat™:

  • Keranat™ stimuluje množení vlasových buněk až o 140 %, což vede k rychlejšímu růstu vlasů a menšímu vypadávání vlasů.
  • Zvyšuje tloušťku kolagenové vrstvy kolem vlasové cibulky o 20 %, což znamená silnější vlasový kořínek.
  • V klinické studii s 65 dobrovolníky bylo zjištěno, že 91 % osob zaznamenalo snížení vypadávání vlasů, 75 % zaznamenalo zvýšení lesku vlasů a 75 % zaznamenalo výrazné zlepšení hladkosti vlasů.

Z těchto informací je zřejmé, že Collamedic Hair Care s látkou Keranat™ může mít pozitivní vliv na zdraví vlasů, což může přispět k prevenci šedivění vlasů.

Dokazují to i nezávislé klinické studie zabývající se miliacinem a polárními lipidy, na kterých jsou Collamedic Hair Care založeny.

  • Miliacin encapsulated by polar lipids stimulates cell proliferation in hair bulb and improves telogen effluvium in women. Zdroj.
  • Miliacin Associated with Polar Lipids: Effect on Growth Factors Excretion and Extracellular Matrix of the Dermal Papilla Hair Follicle Model Maintained in Survival Conditions. Zdroj
115 vitamíny proti šedivění vlasů

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
https://www.ambeauty.cz/collamedic-hair-care-vitaminy-na-vlasy-30-kapsli/

Collamedic Hair Care – vitamíny na vlasy, 30 ks

Vitamíny na vlasy s patentovanou látkou KeranatTM, která posiluje vlasové kořínky. Přes 90 % žen pozoruje, že jsou vlasy silnější a lesklejší. DÁREK K 3MĚSÍČNÍ KÚŘE
115 vitamíny proti šedivění vlasů

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449 Kč).  

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.