Kyselina hyaluronová vnitřně. Jak působí na pleť?

Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí našeho těla, která má klíčový význam pro zdraví a krásu naší pokožky. Její množství však s věkem klesá, což vede ke zhoršení pružnosti, pevnosti a hydratace pokožky a tvorbě vrásek. V tomto článku se zaměříme na hyaluronovou kyselinu ve formě kapslí a její účinky na zdraví a krásu pokožky.

Obsah článku:

Co je kyselina hyaluronová a proč ji užívat vnitřně?

Kyseliny hyaluronová je přirozeně se vyskytující sloučenina v lidském těle, která má schopnost vázat velké množství vody. Jejím hlavním úkolem je udržovat vlhkost a pružnost tkání, zejména pokožky.

S věkem se množství kyseliny hyaluronové v těle postupně snižuje. Odhaduje se, že mezi dvacátým a osmdesátým rokem života množství kyseliny hyaluronové klesá zhruba o polovinu. Tento pokles může přispět k suché pokožce, tvorbě vrásek a ztrátě elasticity tkání.

Užívání doplňků stravy s kyselinou hyaluronovou může tomuto poklesu zabránit. Bylo prokázáno, že dávka 120–240 mg denně po dobu alespoň jednoho měsíce významně zvyšuje vlhkost pokožky a současně snižuje svědění a matnost pokožky. 

Kyselina hyaluronová na pleť? Spolehlivé účinky na zdraví a krásu pokožky

Kyselina hyaluronová má schopnost vázat na sebe velké množství vody, což je klíčové pro udržení hydratace a pružnosti pokožky. Když užíváme hyaluronovou kyselinu ve formě kapslí, dochází k jejímu vstřebávání do těla a následnému distribuování do pokožky. To vede k následujícím pozitivním účinkům:

Kyselina hyaluronová – doplněk stravy pro hydrataci pokožky

Kyselina hyaluronová je schopna vázat na sebe velké množství vody. Konkrétně se uvádí, že jeden gram kyseliny hyaluronové může vázat až 6 litrů vody. V těle průměrného dospělého člověka se nachází přibližně 15 až 30 gramů kyseliny hyaluronové. Asi 5 gramů se každý den obmění. Dojde k rozkladu a nové syntéze. Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v různých tkáních a orgánech, včetně kloubů, kůže, očí a pojivové tkáně.

Množství kyseliny hyaluronové v těle však může být ovlivněno faktory jako věk, genetika a zdravotní stav osoby. S věkem máme kyseliny hyaluronové čím dál méně. Díky tomu je pokožka hůře hydratovaná, křehčí a náchylná k tvorbě vrásek.

 

"Ve studii publikované v Journal of Cosmetic Dermatology, bylo zjištěno, že perorální podávání kyseliny hyaluronové vedlo ke zvýšení hladiny hydratace pokožky a zlepšení mikrocirkulace. Tato studie naznačuje, že užívání kyseliny hyaluronové může mít pozitivní účinky na zdraví pleti."

 

Collamedic kolagen kapsle s kyselinou hyaluronovou obsahují 200 mg patentované kyseliny hyaluronové. Klinická studie zabývající se obsaženou látkou ExceptionHYAL® Star prokázala zvýšení kyseliny hyaluronové v těle o 40, 3 % během 28 dní.

Collamedic kolagen a kyselina hyaluronová vnitřně plus vitamín C zdarma

Kyselina hyaluronová proti vráskám

Díky své schopnosti vázat vodu kyselina hyaluronová pomáhá vyhladit vrásky a jemné linky na povrchu pokožky. To vede k hladší, mladistvější a zdravější pleti.

 

"Podle studie publikované v Journal of Drugs in Dermatology bylo zjištěno, že perorální příjem kyseliny hyaluronové přispěl ke zlepšení hydratace pokožky a redukci vrásek u subjektů ve věku 30 až 60 let. Studie také naznačuje, že užívání kyseliny hyaluronové může mít příznivé účinky na zdraví pleti."

 

Patentovaná látka ExceptionHYAL® Star obsažená v Collamedic kolagen kapslích s kyselinou hyaluronovou má výsledky prokázané vlastní klinickou studií:

  • hloubka vrásek zmírněna o 18,8 %,
  • úbytek jemných vrásek o 20,8 %,
  • úbytek hlubokých vrásek o 21 %.

Kyselina hyaluronová podporuje syntézu kolagenu a elastinu, což jsou dva klíčové proteiny zodpovědné za pružnost a pevnost pokožky. Díky tomu dochází ke zlepšení celkové pružnosti a pevnosti pokožky, což je důležité pro prevenci stárnutí pokožky a tvorbu vrásek.

 

"V časopise Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology byla zveřejněna studie, která zkoumala účinky perorálního příjmu kyseliny hyaluronové na stárnutí pleti. Výsledky ukazují, že užívání kyseliny hyaluronové přispívá ke zlepšení elasticity pokožky, redukci vrásek a zlepšení celkového stavu pleti."

 

Kyselina hyaluronová – hojení a podpora regenerace buněk

"Kyselina hyaluronová podporuje regeneraci buněk a obnovu buněčného matrixu, což je základní proces pro obnovu a udržování zdravé pokožky. Tím napomáhá obnově poškozených buněk a zlepšuje celkovou kvalitu pokožky. Vliv kyseliny hyaluronové na hojení prokazuje také nezávislá studie." Klinická studie.

Jak vybrat nejlepší kyselinu hyaluronovou ve formě kapslí?

Při výběru nejlepší hyaluronové kyseliny ve formě kapslí je důležité vzít v úvahu několik faktorů.

  • Za prvé, zkontrolujte, zda je kyselina hyaluronová ve vysoké kvalitě a je vyrobena z přírodních zdrojů.
  • Zvažte také koncentraci kyseliny hyaluronové v každé kapsli, protože vyšší koncentrace může poskytnout lepší výsledky.
  • Dále se zaměřte na renomované značky s dobrými recenzemi od uživatelů.
  • Nezapomeňte také brát v úvahu případné další přísady obsažené v kapslích, které mohou mít další přínosy pro pleť.
  • Nakonec je vždy doporučeno konzultovat s lékařem nebo dermatologem, aby vám mohli poskytnout osobní doporučení na základě vašich individuálních potřeb.

Nízkomolekulární nebo vysokomolekulární kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová se vyskytuje ve dvou formách - vysokomolekulární a nízkomolekulární. Pro co nejlepší výsledky doporučujeme vybírat produkt, který obsahuje kombinaci obou forem.

ExceptionHYAL® Star je kyselina hyaluronová nejnovější generace vyráběná biotechnologií s celým spektrem různých molekulových hmotností od 50 do 3 000 kDA. Toto široké spektrum zajišťuje podporu pojivových tkání ve všech vrstvách kůže.

Kvalita kyseliny hyaluronové

Kyselina hyaluronová kyselina by měla být vysoké kvality, aby bylo zajištěno její optimální vstřebávání do těla a účinky na pokožku. Vyberte si hyaluronovou kyselinu od renomovaných výrobců a s pozitivními recenzemi od uživatelů. Ideální je znát konkrétní původ obsažené suroviny včetně deklarovaných účinků a výsledků klinických studií.

Kombinace s dalšími látkami (kolagen a kyselina hyaluronová)

Hyaluronová kyselina ve formě kapslí může být ještě účinnější, pokud je kombinována s dalšími látkami, které podporují zdraví a krásu pokožky. Mezi takové látky patří například mořský kolagen, a vitamíny na pleť jako vitamín C, zinek nebo biotin.

Zjistěte více o Collamedic setu: kolagen a kyselina hyaluronová, který se skládá z kolagen kapslí s kyselinou hyaluronovou, kolagenového nápoje 5000 mg a hodnotných dárků (Collamedic tělové mléko s kolagenem, 249 Kč a  silný vitamín C 500 mg, 119 Kč).

Collamedic – kolagen a kyselina hayluronová (1)

100% kyselina hyaluronová na pleť

Kyselina hyaluronová – sérum

Na poli kosmetiky se často vyskytuje jeden nešvar. A to séra doprovázená tvrzením o 100 % kyseliny hyaluronové. Tvrdit, že sérum obsahuje 100% kyselinu hyaluronovou je vědecky nemožné a zavádějící. Kyselina hyaluronová je přírodní látka, která se vyskytuje v rozpuštěném stavu ve vodě. V sérech je kyselina hyaluronová obvykle přítomna ve formě koncentrovaného roztoku nebo jako součást složitějšího vzorce s jinými aktivními látkami.

Pokud by sérum skutečně obsahovalo 100% kyselinu hyaluronovou, mělo by silně viskózní konzistenci, která by byla nevhodná pro použití na pokožce. Proto se výrobci musí spoléhat na přítomnost dalších složek a nosičů, které zajišťují vhodnou konzistenci a aplikovatelnost.

Účinnost séra závisí nejen na kvalitě a množství kyseliny hyaluronové, kterou obsahuje, ale také na dalších složkách, které mohou synergicky působit na zlepšení hydratace a elasticity pokožky.

Proto je důležité číst složení a informace o produktu pečlivě, aby bylo možné získat přesnější představu o tom, co přípravek skutečně obsahuje a jak může ovlivnit pokožku. Prohlášení o 100% kyselině hyaluronové na sérech je spíše marketingovým trikem, který má přilákat zákazníky, a není v souladu s vědeckou realitou.

Vyzkoušejte např. Collamedic sérum s kolagenem, kyselinou hyaluronovou a řadou patentovaných látek.

Kyselina hyaluronová – kapsle

Jak je to s doplňky stravy? Například kapsle Collamedic obsahují kyselinu hyaluronovou a kolagen. Kyselina hyaluronová, která je v těchto kapslích obsažena, je čistá a ve 100% koncentraci, což znamená, že neobsahuje žádné další přísady, které by mohly její účinky "ředit". Tento produkt je navržen tak, aby pomáhal udržovat zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů. Díky vysokému obsahu kyseliny hyaluronové mohou kapsle Collamedic pomoci zlepšit hydrataci tkání a zpomalit stárnutí kůže. Kombinace kyseliny hyaluronové a kolagenu pak může pomoci posílit a regenerovat klouby, chrupavky a kosti.

Jak užívat kyselinu hyaluronovou vnitřně

Doporučené dávkování hyaluronových kapslí či tablet souvisí s množstvím látky v jedné tobolce. Není stanovena denní doba, kdy je vhodné tento typ doplňku stravy užívat. Důležité ovšem je užívat produkt pravidelně pro co nejlepší výsledky.

Jaká jsou ta nejlepší probiotika a prebiotika pro ženu?

Koncentrace a dávkování kyseliny hyaluronové

Při výběru hyaluronových kapslí je důležité zohlednit koncentraci účinné látky a doporučené dávkování. Vyberte si produkt s dostatečně vysokou koncentrací kyseliny hyaluronové a snadno se udržujícím dávkováním.

Vyšší koncentrace kyseliny hyaluronové v kapslích znamená silnější účinky na pokožku. Doporučuje se vybrat kapsle s koncentrací hyaluronové kyseliny alespoň 100 mg na dávku. (pozn. Collamedic kolagen kapsle s kyselinou hyaluronovou obsahují 200 mg kyseliny hyaluronové a 1000 mg kolagenu v denní dávce) 

Klinické studie týkající se látky ExceptionHYAL® Star, která je obsažena v Collamedic kapslích, ukázaly, že užívání 4 kapslí denně (200 mg) po dobu nejméně 28 dní redukuje drobné vrásky o 20,8 % a hluboké vrásky o 21 %. Hydratace pleti se zlepšila o 9,6 %. Po této době vzrostlo množství kyseliny hyaluronové v těle průměrně o 40 %.

Jak dlouho užívat kyselinu hyaluronovou

Pro dosažení optimálních výsledků je doporučeno užívat hyaluronovou kyselinu po dobu nejméně jednoho měsíce. Výsledky se mohou lišit v závislosti na jednotlivci a na kvalitě produktu.

Kyselina hyaluronová vnitřně (tablety a kapsle) – vedlejší účinky

I když je kyselina hyaluronová obecně považována za bezpečnou, mohou se u některých jedinců vyskytnout mírné vedlejší účinky, jako zažívací potíže nebo alergické reakce. V případě výskytu těchto příznaků je vhodné přerušit užívání produktu a konzultovat situaci s lékařem.

Kyselina hyaluronová v těhotenství

Při zvažování užívání kyseliny hyaluronové během těhotenství je důležité si uvědomit, že se jedná o látku přirozeně přítomnou v těle. To značí, že rizika jsou minimální, ale i tak je třeba přistupovat k tématu obezřetně. Během těhotenství se může objevit řada kožních problémů, jako je například zhoršená hydratace, suchost nebo změny pigmentace. V takových případech by použití kyseliny hyaluronové mohlo pomoci zlepšit stav pokožky. Nicméně, před použitím kyseliny hyaluronové v těhotenství je vždy nutná konzultace s ošetřujícím lékařem.

Kyselina hyaluronová na klouby

Kromě péče o pleť má hyaluronová kyselina také pozitivní účinky na zdraví kloubů a šlach. Její schopnost vázat vodu podporuje pružnost a hydrataci kloubního chrupavky, což může pomoci snižovat bolest a zlepšovat pohyblivost kloubů. Obvykle se kyselina hyaluronová pro klouby aplikuje injekčně.

Co se doplňků stravy týká, výsledky studií naznačují, že pro pozitivní vliv na klouby je obvykle potřeba užívat denní dávku kyseliny hyaluronové v rozmezí 80-200 mg. Nicméně, je důležité si uvědomit, že každá osoba může mít individuální reakci na doplňky stravy a výsledky se mohou lišit.

Nejlepší kyselina hyaluronová – recenze

Hledáte-li nejlepší kyselinu hyaluronovou ve formě doplňků stravy, můžete se porozhlédnout po tabletách, kapslích i kapkách. Přečtěte si recenze ostatních uživatelů, kteří již sdílí své zkušenosti. Například konkrétní recenze produktů Collamedic můžete najít na zbožových vyhledávačích Zboží a Heureka.

Collamedic - nejlepší kyselina hyaluronová recenze 

Zajímá vás kompletní návod, jak se starat o pleť, nebo vás trápí např. celulitida? Přečtěte si další články na blogu. Dozvíte se zde i informace o tom, jak předejít botoxu do čela přírodní cestou.

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

*Klinická studie PubMed 25014997

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

Collamedic kolagen kapsle s kyselinou hyaluronovou

Klinické testy obsažené látky ExceptionHYAL® Star vykazují úbytek vrásek až o 21 %. Vitamín C ZDARMA
108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

Collamedic set – kolagen a kyselina hyaluronová plus DÁREK

Účinné omlazení pleti docílíte kombinací kyseliny hyaluronové a kolagenu.  Vitamín C a tělové mléko (249 Kč) ZDARMA
108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

Collamedic set – kolagen s kyselinou hyaluronovou a pleťovým sérem

Obsahuje nápoj s hydrolyzovaným mořským rybím kolagenem, kapsle s kyselinou hyaluronovou a pleťové sérum. Ušetříte 280 Kč + vitamín C ZDARMA.
108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

La Daumé vitamíny pro ženy 2v1 v DÁRKOVÉM BALENÍ

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které pomáhají v péči o pleť a krásný vzhled vlasů a nehtů. Přidejte La Daumé vitamíny do své každodenní rutiny a získejte zdravější a mladistvější vzhled. 
108 kyselina-hyaluronova-vnitrne

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449 Kč. 

Mohlo by vás zajímat: