Průvodce vitamíny na vlasy, nehty a pleť

Krásné vlasy, silné nehty a zářivá pleť - to jsou cíle, ke kterým směřujeme. Abychom toho dosáhli, je důležité dbát na správnou výživu. V tomto článku se dozvíte, jaké vitamíny jsou nejdůležitější pro zdraví vašich vlasů, nehtů a pleti a jak je získat z přirozených zdrojů. Podívejte se na náš seznam nejlepších vitamínů a minerálů, které pomáhají podporovat krásu zevnitř.

Obsah článku:

Proč jsou vitamíny důležité pro zdraví vlasů, nehtů a pleti?

Krásné vlasy, pevné nehty a zářivá pleť jsou snem mnoha z nás. Avšak, aby naše vlasy, nehty a pleť byly v takové kondici, jakou si přejeme, musíme se o sebe správně starat. Jedním z klíčových faktorů pro zajištění zdraví a pěstěného vzhledu jsou vitamíny.

Ale kde se tyto vitamíny nacházejí a jak můžeme zajistit, že naše tělo dostane dostatečné množství těchto důležitých živin? V této podrobné tabulce se dozvíte, které vitamíny jsou nejdůležitější pro zdraví vlasů, nehtů a pleti. Dále jaké jsou jejich funkce a v jakých potravinách je najdeme. Tuto tabulku můžete využít jako průvodce pro zajištění dostatečného příjmu vitamínů z potravy a pro podporu krásy zevnitř.

Tabulka: Přehled vitamínů na vlasy, nehty a pleť

Vitamín

Vliv na zdraví vlasů, nehtů a pleti

Doporučená denní dávka

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu

Vitamín A

Podporuje růst vlasů a zdravou pokožku, zlepšuje kvalitu nehtů. Vitamín A se v těle tvoří i po příjmu betakarotenu, který může pomoci předcházet alergii na slunce.

700-900 mcg

Tmavě zelené listové zeleniny, mrkev, brokolice, sladké brambory

Vitamin B3

Zlepšuje průtok krve do pokožky hlavy, podporuje růst vlasů

14-16 mg

Kuře, ryby, arašídy, avokádo, brambory

Vitamín B7 (H, biotin)

Zlepšuje strukturu vlasů a nehtů, podporuje tvorbu kolagenu v pokožce

30-100 mcg

Vaječné žloutky, játra, ořechy, oves, banány

Vitamin B9

Podporuje růst vlasů a zdraví kůže, přispívá ke zdraví nehtů

400 mcg

Špenát, avokádo, fazole, řepa, brokolice

Vitamín C

Podporuje tvorbu kolagenu, zlepšuje zdraví nehtů, pomáhá proti stárnutí pleti

75-90 mg

Citrusové plody, kiwi, paprika, brokolice, jahody

Vitamín D

Podporuje růst vlasů a zdravé nehty, pomáhá udržovat vlhkost v pokožce

15-20 mcg

Tučné ryby, játra, vajíčka, huby, sluneční záření

Vitamín E

Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, podporuje tvorbu kolagenu v pokožce

15-20 mg

Ořechy, semena, špenát, avokádo, oleje (pšeničné klíčky, slunečnicový, řepkový)

Vitamín K

Podporuje zdravé nehty a zlepšuje stav kůže

90-120 mcg

Listová zelenina (špenát, brokolice, kel, salát)

Železo

Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, podporuje růst vlasů

8-18 mg

Masa, játra, špenát, fazole, tmavá čokoláda

Zinek

Podporuje růst vlasů a zdravé nehty, chrání pokožku před stárnutím

8-11 mg

Hovězí maso, krůtí maso, řepa, ořechy, tempeh

Nejlepší vitamíny pro posílení vlasů a proti jejich vypadávání

Krásné a zdravé vlasy jsou pro mnoho lidí důležitou součástí celkového vzhledu. Bohužel mnoho faktorů může vést ke ztrátě vlasů a oslabení jejich zdraví. Existuje však několik vitamínů a minerálů, které mohou pomoci posílit vlasy a zabránit jejich vypadávání. V následujícím odstavci se podrobněji podíváme na ty nejlepší vitamíny pro zdravé a silné vlasy.

  • Vitamín A - podporuje tvorbu kožního mazu, který zvlhčuje a chrání pokožku hlavy. Tento vitamín také pomáhá posilovat vlasy a chrání je před vypadáváním.
  • Vitamin B7 (Biotin) - je klíčový pro posílení vlasového kořínku a podporu růstu vlasů. Nedostatek biotinu může vést ke křehkým a lámavým vlasům i ztrátě vlasů.
  • Vitamin B3 (Niacin) - zlepšuje krevní oběh v pokožce hlavy, což podporuje růst vlasů a zlepšuje stav pokožky hlavy.
  • Vitamin D - pomáhá zlepšit sílu a hustotu vlasů a podporuje růst vlasů. Nedostatek vitamínu D může vést k řídnutí vlasů.
  • Vitamin E - zlepšuje pružnost vlasů a podporuje zdraví pokožky hlavy. Pomáhá také bojovat proti poškození vlasů způsobenému sluncem, větrem a chemikáliemi.
  • Vitamin C - podporuje tvorbu kolagenu, což zlepšuje stav pokožky hlavy a podporuje růst vlasů.

Správné množství těchto vitamínů a dalších živin, které jsou pro zdravé vlasy důležité, může být získáno z potravy nebo z doplňků stravy. Zároveň je však důležité si uvědomit, že kromě vitamínů je pro zdravé vlasy nezbytné správné mytí vlasů a vhodné produkty na péči o vlasy. Doporučuje se používat jemné šampony a kondicionéry bez škodlivých chemikálií. Osvědčené jsou i pravidelné masáže pokožky hlavy, které zvyšují krevní oběh a zásobení živinami.

Jak vitamíny ovlivňují kvalitu nehtů a co doporučují odborníci?

Existuje několik vitamínů, které mohou mít pozitivní účinek na zdraví nehtů. Zde je několik příkladů:

  • Vitamín B7 (biotin) - biotin je důležitý pro zdravé nehty, protože podporuje tvorbu keratinu, který je hlavní složkou nehtů. Nedostatek biotinu může vést k lámavým a křehkým nehtům.
  • Vitamín D - důležitý pro zdraví nehtů, protože podporuje tvorbu nových buněk a posiluje nehtové lůžko. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k měkkým nehtům.
  • Vitamín B9 (kyselina listová) - pomáhá při tvorbě nových buněk a podporuje zdravý růst nehtů. Nedostatek kyseliny listové může vést k lámavým a křehkým nehtům.
  • Vitamín E - pomáhá zlepšit krevní oběh a podporuje zdraví nehtů. Tento vitamín také pomáhá chránit nehty před poškozením.
  • Vitamín C - podporuje tvorbu kolagenu, což může pomoci posílit nehty a zlepšit jejich zdraví.

Kromě správného příjmu vitamínů z potravy nebo z doplňků stravy je také důležité poskytnout nehtům správnou péči. To zahrnuje pravidelné stříhání nehtů a vyhýbání se nadměrnému používání laků na nehty. Důležité je zajistit nehtům hydrataci pomocí olejů a krémů.

Některé rizikové faktory, které mohou vést k poškození nehtů, jsou například nedostatek železa, užívání některých léků, nadměrné používání agresivních chemikálií (např. v domácích čisticích prostředcích) a hormonální nerovnováha.

Je důležité mít na paměti, že zdravé nehty jsou závislé na celkovém zdraví těla a správné výživě. Doporučuje se dodržovat vyváženou stravu a případně uvažovat o doplňcích stravy s vitaminy a kolagenem, pokud je náš jídelníček jednostranný a nezdravý.  

Vitamíny a minerály pro krásnou a zdravou pleť – jaké jsou nejúčinnější?

Existuje mnoho vitamínů a minerálů, které mají pro pokožku pozitivní vliv. Mezi ně patří například vitamín C, který pomáhá zlepšit texturu pokožky, redukuje pigmentové skvrny a chrání pleť před škodlivými účinky slunečního záření. Dalším důležitým vitamínem je vitamín E, který působí jako antioxidant a pomáhá chránit pokožku před volnými radikály.

Kyselina hyaluronová, což není vitamín ani minerál, ale přesto je pro pleť velmi důležitá. Je to přírodní složka v pokožce, která pomáhá udržovat pleť hydratovanou a pružnou.

Mezi důležité minerály pro pokožku patří zinek, který podporuje hojení ran a pomáhá udržet pokožku zdravou. Mnoho lidí s akné trpí nedostatkem zinku, protože tento minerál pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, který způsobuje akné. Dalším důležitým minerálem je selen, který podporuje obnovu pokožky a pomáhá chránit pleť před škodlivými účinky UV záření.

Tyto vitamíny a minerály jsou důležité pro zdravou a krásnou pleť a mohou být získány z potravy nebo doplňků stravy. Je však důležité pamatovat na to, že používání vhodné kvalitní luxusní kosmetiky je také jedním z klíčových faktorů pro udržení zdravé pokožky.

Doporučené doplňky stravy pro krásu vlasů, nehtů a pleti

Zmínit můžeme několik výrobků, které jsou k dispozici v nabídce tohoto e-shopu:

Pravidelné užívání těchto přípravků může pomoci zlepšit hydrataci pokožky, snížit riziko vzniku vrásek a podpořit celkové zdraví pokožky. Pozorovat můžete posílení nehtů i zpevnění vlasů.

  • Collamedic kolagen na pleť je další přípravek, který má prokazatelný vliv na pokožku, vlasy i nehty. Kolagen je základní stavební látka pro pokožku a jeho nedostatek může vést ke ztrátě elasticity a vzniku vrásek. Collamedic výrobky obsahují hydrolyzovaný kolagen, což je snadno stravitelná forma kolagenu, kterou tělo efektivně přijímá. Současně můžete tělu dopřát i kyselinu hyaluronovou vnitřně ve formě kapslí. Zdarma vždy dostanete vitamín C pro podporu vlastní tvorby kolagenu. Pravidelné užívání Collamedic kolagenu může pomoci podpořit hydrataci a pružnost pokožky, snížit vznik vrásek a podpořit celkovou krásu a zdraví pokožky. Současně má vliv na zpomalení padání vlasů a podporuje růst pevných zdravých nehtů

Zajímá vás kompletní návod, jak se starat o pleť po 40 nebo vás trápí např. černé kruhy pod očima? Přečtěte si další články na blogu

 

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

La Daumé vitamíny pro ženy 2v1 v DÁRKOVÉM BALENÍ

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které pomáhají v péči o pleť a krásný vzhled vlasů a nehtů. Přidejte La Daumé vitamíny do své každodenní rutiny a získejte zdravější a mladistvější vzhled. 
105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449 Kč. 
105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

La Daumé Anti-aging vitamíny pro ženy, kapsle

Obsahují cenné aktivní složky jako extrakty z ovoce, zeleného čaje, minerály a koenzym Q10. Dále vitamíny A, B2, B7, selen a zinek pro podporu funkce zraku, normálního stavu pokožky, kostí, vlasů a nehtů.
105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

Collamedic hydrolyzovaný mořský kolagen, nápoj

 Díky posílení kolagenních vláken a zvýšení hydratace se pleť napne a vyhladí. Dalším efektem je podpora zdraví vlasů a nehtů. Vitamín C (119 Kč) ZDARMA .
105 vitaminy-na-vlasy-nehty-a-plet

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Tříměsíční terapie pro zmírnění vypadávání vlasů a urychlení růstu vlasů. Výsledky studií - snížení vypadávání vlasů o 50 %. Tělové mléko ( 249 Kč) ZDARMA.

Mohlo by vás zajímat: