Druhy kyseliny hyaluronové, a jak se v nich vyznat

Kyselina hyaluronová je velmi důležitá pro péči o naši pleť. Dokáže pleť rozjasnit, důkladně hydratovat a celkově tak přispívá k jejímu zdraví. Tato hydratační látka se vyskytuje v lidském těle, nicméně postupem věku ztrácíme schopnost kyselinu hyaluronovou produkovat, a proto je potřeba ji tělu začít dodávat.

Při pročítání složení kosmetických přípravků se nicméně můžete setkat s různorodými názvy zmíněné kyseliny hyaluronové. Prozradíme vám, čím se od sebe jednotlivé typy odlišují a jak vám mohou pomoci.

Jaké jsou druhy kyseliny hyaluronové

Nejčastěji se v kosmetických přípravcích můžete setkat s následujícími druhy:

  • nízkomolekulární kyselina hyaluronová,

  • středněmolekulární,

  • vysokomolekulární,

  • oligo kyselina hyaluronová,

  • zasíťovaná kyselina hyaluronová.

Jak napovídá název nízko/středně/vysokomolekulárních kyselin, rozdíl mezi nimi spočívá v molekulové hmotnosti. A rozličná molekulová hmotnost má různé účinky na naše tělo.

Hyalderma amb feed (3)

Nízkomolekulární, středněmolekulární a vysokomolekulární kyselina hyaluronová

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová dokáže proniknout do hlubších vrstev vaší pleti, kde stimuluje produkci kolagenu a elastinu. Díky tomu zlepšuje elasticitu pleti, regeneruje ji a viditelně eliminuje jemné vrásky.

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová se zase usazuje na povrchu pleti. Tam tvoří hydratační film, který ji chrání před vnějšími vlivy, ztrátou vlhkosti a má protizánětlivé účinky. Zajišťuje okamžitou hydrataci a zlepšuje vzhled pleti, která vypadá hladší, napnutá, a na dotek je krásně jemná.

Středněmolekulární kyselina hyaluronová působí jako prostředník mezi výše zmíněnými formami. Proniká tedy do středních vrstev pleti, efektivně ji hydratuje a pomáhá udržovat její pevnost a pružnost. Navíc napomáhá zadržovat vodu v pleti, čímž ji viditelně vyhlazuje.

Zasíťovaná kyselina hyaluronová

Tento typ kyseliny hyaluronové má výjimečnou schopnost zadržovat vodu a zajišťuje tak skutečně dlouhotrvající hydrataci, čímž zlepšuje celkovou strukturu a zdraví pleti. Díky svému pevnému skupenství je ideální pro vyplnění hlubokých vrásek a vypnutí pleti.

Oligo kyselina hyaluronová

Oligo kyselina hyaluronová proniká hluboko do pleti, kde podporuje hydrataci na buněčné úrovni a stimuluje regenerační procesy. Oligomery kyseliny hyaluronové totiž fungují jako signální molekuly a vyzývají naše tělo ke zvýšení tvorby vlastní kyseliny hyaluronové. Díky tomu urychlují regenerační procesy pleti a podporují tvorbu kolagenu. Celkově tak tato kyselina přispívá ke zdravějšímu a mladistvému vzhledu pleti.

Hydratujte svou pleť s kvalitními přípravky

Různé kyseliny hyaluronové působí v odlišných vrstvách pleti a mají na ni rozličné účinky. Nejvíce naší pleti proto prospívají přípravky, které jejich vlastnosti kombinují. V naší nabídce najdete například hydratační oční krém Hyalderma, který využívá hned 5 druhů kyseliny hyaluronové. Díky pokročilé technologii v oblasti hydratace a regeneraci pleti, přináší cílenou péči pro pleť v oblasti kolem očí. Kyselina hyaluronová na vrásky působí téměř okamžitě. Tento krém zmírňuje tmavé kruhy pod očima, rozjasní oční okolí a nabízí komplexní péči, dlouhodobou ochranu a celkové vylepšení struktury pleti.

Mohlo by vás zajímat: