Peptidy v kosmetice: Negativní účinky versus skutečné přínosy

Peptidy si rychle získaly pozornost kosmetického průmyslu, což vedlo k otázkám o jejich bezpečnosti a legálnosti. Jsou tyto molekuly pro péči o pleť skutečně prospěšné, nebo je důvod k obavám? Tento článek se zabývá světem peptidů, osvětluje jejich použití v kosmetice a řeší naléhavou otázku: Jsou vůbec legální?

Obsah:

Co jsou peptidy?

Peptidy jsou krátké řetězce aminokyselin, které slouží jako stavební kameny bílkovin, jako je kolagen, elastin a keratin. Tyto bílkoviny jsou základem pokožky a jsou zodpovědné za její strukturu, pevnost a odolnost.

Peptidy na pleť – ano nebo ne?

Peptidy mohou při lokální aplikaci vysílat signály kožním buňkám a dávat jim pokyny k plnění specifických úkolů, jako je například produkce většího množství kolagenu nebo elastinu. To může vést k pevnější a mladší pleti. Mohou také pomoci s hojením pokožky, hydratací a celkovým zdravím pleti.

117 peptidy v kosmetice

Mají peptidy negativní účinky?

  • Individuální reakce: Některé specifické peptidy mohou u citlivých jedinců vyvolat reakce. Například některé měďnaté peptidy, ačkoli jsou prospěšné pro hojení ran a proti stárnutí, mohou u některých uživatelů občas způsobit mírné svědění nebo zarudnutí.
  • Nadměrné používání: Používání více produktů s vysokou koncentrací peptidů může vést k přesycení pleti, což může způsobit překrvení nebo vyrážku. Je důležité dodržovat doporučené pokyny k používání a nevrstvit na sebe příliš mnoho produktů s vysokým obsahem peptidů současně. Ideální je užívat výrobky jedné kosmetické řady, kdy se tomuto riziku bezpečně vyhnete.
  • Interakce s dalšími složkami: Peptidy se mohou vzájemně ovlivňovat s dalšími složkami v péči o pleť. Například používání peptidů spolu se silnými exfolianty, jako je kyselina glykolová, může zvýšit riziko podráždění pleti. Je důležité mít na paměti vzájemné působení produktů a jejich vrstvení. Naopak kombinace peptidů s kolagenem, kyselinou hyaluronovou a antioxidanty je pro pleť tím nejlepším koktejlem. 

V podstatě lze říci, že ačkoli mají peptidy v péči o pleť co nabídnout, je nezbytné vybrat si správný výrobek, znát jeho složení a koncentraci a používat jej podle pokynů, aby byly zajištěny nejlepší výsledky a minimalizovány možné vedlejší účinky.

Jsou peptidy v kosmetice legální? Proč se to řeší?

S tím, jak se peptidy dostaly do popředí zájmu v oblasti péče o pleť, jejich účinnost a transformační výsledky vzbudily pozornost. Dramatické účinky, které slibují a které jsou často přirovnávány k invazivnějším zákrokům, vedly ke skepsi a kontrole.

Někteří si kladou otázku, zda tak silné složky, které jsou schopné výrazně změnit vzhled pleti, nejsou příliš silné pro volně prodejné produkty . Určitě je vhodné vždy volit produkty, které obsahují patentované formy peptidů. Samotný patent a uvedení suroviny na trh má velmi přísná pravidla.

Kosmetika s peptidy

Peptidy jsou oblíbenou složkou v mnoha kosmetických výrobcích díky svým prospěšným účinkům na pleť. Často je najdeme v sérech a krémech určených k boji proti stárnutí, kde mohou podporovat tvorbu kolagenu a elastinu . Dále se peptidy vyskytují v očních krémech pro redukci vrásek a v hydratačních maskách pro zvýšení elasticity pleti.

Jak peptidy v kosmetice v rámci složení poznat?

I když jsou peptidy silné, nejúčinnější jsou v kombinaci s dalšími složkami, jako je kolagen a kyselina hyaluronová.

Peptidy v kosmetice mají různé názvy, ale často končí na "peptid" nebo začínají na "palmitoyl". Jejich identifikace na seznamu složek je tak relativně jednoduchá.

Kosmetika s peptidy

Ukázka peptidů ve složení kosmetiky:

  • Palmitoyl tetrapeptid-7
  • Palmitoyl tripeptid-1
  • Palmitoyl oligopeptid
  • Copper tripeptide-1
  • Acetyl octapeptide-3

Krém s peptidy

La Daumé, luxusní kosmetická řada, nabízí řadu produktů péče o pleť obohacených o peptidy v patentované formě, které zajišťují optimální omlazení pleti. Jednou z význačných složek je Peptidox® Plus P . Tento účinný peptid je známý tím, že vyhlazuje hluboké vrásky a zvyšuje pružnost pleti podporou tvorby kolagenu, čímž nabízí přirozený přístup k mladistvé pleti bez nutnosti invazivních zákroků.

  • La Daumé hydratační denní krém a výživný noční krém jsou pečlivě vyvinuty tak, aby bojovaly proti vráskám a poskytovaly hloubkovou hydrataci.
  • Nejvýraznějším produktem je však vyhlazující oční krém La Daumé.
    • Tento oční krém nejenže slibuje výrazné zmírnění vrásek kolem očí, jak bylo pozorováno 80 % žen v klinických studiích, ale je také
    • vybaven sonickým vibračním aplikátorem. Aplikátor zvyšuje účinek peptidů tím, že napomáhá vstřebávání krému, masíruje oční okolí a jemně chladí případné otoky.
    • Díky těmto inovativním funkcím je La Daumé oční krém špičkou v oblasti luxusní péče o pleť a nabízí ženám to nejlepší v oblasti řešení proti stárnutí.

Peptidové sérum

  • Hydratační pleťové sérum La Daumé je luxusní směs, která poskytuje pleti intenzivní hydrataci. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, která je proslulá svými hydratačními vlastnostmi, a zajišťuje tak svěží a mladistvý vzhled. Sérum je dále obohaceno o jedinečný peptid Peptidox® Plus P , který hraje klíčovou roli při zvyšování přirozeného lesku a vitality pleti.
  • Kolagenové sérum Collamedic je revoluční přípravek, který má prokázanou redukci vrásek v průměru o 23 % během pouhých 6 týdnů používání. Toto sérum se může pochlubit účinnou kombinací kolagenu, kyseliny hyaluronové a klinicky testovaných složek.
    • Jednou z jeho význačných složek jsou přírodní peptidy, které nabízejí účinky srovnatelné s profesionálními omlazujícími estetickými procedurami. Klinické studie provedené nezávislou italskou společností Neotron prokázaly výrazné zlepšení stavu pleti. Konkrétně 75 % žen, které se studie zúčastnily, pozorovalo zlepšení stavu vrásek.
    • Peptid SpecPed® AO3P obsažený v séru jemně ovlivňuje obličejové svaly, což vede ke snížení prohloubení mimických vrásek. Tento peptid se zaměřuje zejména na hluboké vrásky na čele, kolem rtů a v oblasti očí a zároveň poskytuje pleti intenzivní hydrataci.

Kolagenové peptidy

Existuje řada kolagenových nápojů, kdy se liší zdrojem kolagenu a velikostí obsažených složek. Nejlepší vstřebatelnost má kolagen mořský vyrobený šetrnou hydrolýzou, kdy výsledkem jsou kolagenní peptidy o nízké molekulární hmotnosti. Vyzkoušet můžete například Collamedic kolagenový nápoj. Denní dávka obsahuje 5000 mg mořských kolagenních peptidů. Výsledkem rozsáhlých klinických testů je zlepšení stavu pleti o 34,8 %.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

117 peptidy v kosmetice

La Daumé oční krém proti vráskám

S vibračním aplikátorem.  80 % žen pozoruje významnou redukci vrásek očního okolí.   
117 peptidy v kosmetice

La Daumé omlazující denní krém proti vráskám

Přinese pleti hydrataci a viditelné omlazení. Obsahuje prebiotika, peptidy, ceramidy. 
117 peptidy v kosmetice

La Daumé vyživující noční krém proti vráskám

Dodá pleti hydrataci a jedinečnou kombinaci ceramidů a peptidů.