Genom a mikrobiom: Dva tanečníci ve vašem těle

Představte si, že jste na divoké večírku plném bakterií, virů a hub, který se odehrává přímo ve vašem těle. Vítejte na mikrobiom párty! A teď si představte, že máte v ruce tajnou mapu, která vám říká, jak se na této párty pohybovat. To je váš genom. Tyto dvě složky našeho těla hrají klíčovou roli v našem zdraví a pohodě.

Obsah:

Mikrobiom – co to je?

Mikrobiom je jako divoká párty trilionů mikrobů, včetně bakterií, virů a hub, které obývají naše tělo – střeva, ale i pokožku. Tyto mikroby mají na starosti spoustu věcí, od trávení po imunitní funkci a dokonce i regulaci nálady. Takže když se cítíte šťastní, můžete poděkovat i svému mikrobiomu!

Střevní mikrobiom a vyšetření (test)

Vyšetření (test) střevního mikrobiomu je jako osobní detektiv, který se vydá na cestu do vašeho střeva, aby zjistil, co se tam děje. Pomocí vzorku stolice může tento test odhalit, jaké bakterie vám dělají společnost ve střevech. Výsledky mohou poskytnout cenné informace o vašem zdraví a pomoci vám přizpůsobit stravu a životní styl tak, aby byly vaše střevní bakterie šťastné. A jak víme, šťastné střeva znamenají i šťastnou pokožku!

Pokud jste se rozhodli prozkoumat svůj vlastní střevní mikrobiom, máte několik možností, kde získat test. Mnoho lékařů a zdravotnických klinik nabízí tyto testy jako součást svých služeb.

Další možností je objednat si test online od specializovaných společností, které vám zašlou testovací kit přímo domů. Po odebrání vzorku stolice jej odešlete zpět do laboratoře, kde provedou analýzu. Výsledky obdržíte buď poštou, nebo je budete moci zkontrolovat online.

Genom – co to je?

Genom je jako tajná mapa naší DNA. Je to kompletní sada genetického materiálu, který obsahuje veškeré informace potřebné k tomu, abychom mohli být tím, kým jsme. Určuje naše fyzické vlastnosti, jako je barva vlasů a očí, a ovlivňuje naši náchylnost k určitým nemocem. Takže když se podíváte do zrcadla, vidíte výsledek svého genomu.

Jak spolu genom a mikrobiom souvisí?

Vztah mezi genomem a mikrobiomem je jako taneční partnerství. Náš genom ovlivňuje složení našeho mikrobiomu a naopak mikrobiom může ovlivnit, jak naše geny fungují. Tento vzájemný vztah je klíčový pro udržení našeho zdraví a může ovlivnit různé aspekty našeho blaha, od váhy až po zdraví pokožky.

Vliv nevyváženého mikrobiomu na zdraví pokožky

Pokračujme v symbolice. Vaše pokožka je jako zahrada a mikrobiom je zahradník. Když je mikrobiom v rovnováze, vaše pokožka kvete. Ale když je mikrobiom nevyvážený, může to mít zásadní vliv na zdraví pokožky, což vede k jejímu vysušování, citlivosti a různým kožním onemocněním, jako je akné a ekzémy. Příznaky nevyváženého mikrobiomu ovlivňujícího zdraví pokožky mohou sahat od zarudnutí a zánětu až po předčasné stárnutí a nerovnoměrný tón pleti.

Faktory ovlivňující rovnováhu mikrobiomu a zdraví pokožky

Rovnováhu našeho mikrobiomu, a tedy i zdraví naší pokožky, může ovlivňovat několik faktorů.

  • Významnou roli hraje strava, přičemž některé potraviny podporují zdravý mikrobiom a zářivou pleť, zatímco jiné mohou způsobit nerovnováhu a kožní problémy.
  • K rozmanitosti mikrobiomu přispívá také cvičení, které stimuluje prospěšné bakterie, jež pomáhají udržovat vitalitu pokožky.
  • Některé léky mohou narušit mikrobiom a ovlivnit zdraví pokožky.
  • Mikrobiom miluje prebiotika a probiotika.

Článek: Jaká jsou ta nejlepší probiotika a prebiotika pro ženu?

Kroky ke zdravému mikrobiomu pro zářivou pleť

Dosažení zdravého mikrobiomu zahrnuje kombinaci změn stravy a životního stylu. Zařazení fermentovaných potravin bohatých na probiotika může pomoci obnovit rovnováhu ve střevech a podpořit zdravou pokožku. Naopak umělá sladidla mohou navzdory své nízkokalorické atraktivitě negativně ovlivňovat mikrobiom a zdraví pokožky.

Udržování vyváženého mikrobiomu pro optimální zdraví pleti

Vyvážený mikrobiom je klíčem k optimálnímu zdraví pokožky. Konzumace stravy bohaté na vlákninu nejen pomáhá udržovat zdravá střeva, ale také podporuje zářivou pleť. Zejména prebiotická vláknina vyživuje prospěšné střevní bakterie a podporuje celkové zdraví střev a pokožky. Cenným nástrojem pro udržení zdravého mikrobiomu a podporu zářivé pleti mohou být také probiotické a prebiotické doplňky stravy.

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

111 genom a mikrobiom

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
111 genom a mikrobiom

La Daumé vitamíny pro ženy 2v1 v DÁRKOVÉM BALENÍ

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které pomáhají v péči o pleť a krásný vzhled vlasů a nehtů. Přidejte La Daumé vitamíny do své každodenní rutiny a získejte zdravější a mladistvější vzhled. 
111 genom a mikrobiom

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449 Kč. 

Mohlo by vás zajímat: