Jak odstranit černé tečky na nose

Černé tečky trápí celou řadu žen i mužů. Nejčastěji se vyskytují v oblasti nosu a brady a u lidí se smíšenou až mastnou pletí. Bohužel si lidé tento problém s pletí často ještě zhoršují tím, že se černé tečky snaží necitlivě a nehygienicky vymačkávat. Poradíme vám, jak se černých teček skutečně efektivně a dlouhodobě zbavit.

Jak vznikají ucpané póry a černé tečky

Černé tečky na nose i bradě jsou viditelně ucpané póry. Nahromadil se v nich kožní maz a odumřelé buňky, které na vzduchu zoxidovaly. Tím získaly právě černou barvu, kterou na své pleti následně vidíme.

Důvodů, proč k ucpávání pórů dochází, je celá řada. Mezi nimi především:

  • hormonální změny: ať už v důsledku puberty či například při užívání antikoncepce dochází ke zvýšené produkci kožního mazu,
  • přílišný pobyt na slunci: sluneční záření vysušuje pleť a ta reaguje nadměrnou tvorbou kožního mazu,
  • nedostatečná hydratace: při nedostatku hydratace pleť také začne produkovat více kožního mazu (vyzkoušejte lehkou hydratační kosmetiku Hyalderma),
  • nekvalitní kosmetika: hutné krémy, oleje a kosmetika se silikony a parabeny může ucpávat póry,
  • nadměrný stres: stresové hormony dokáží produkovat nadměrný kožní maz.

Co pomáhá na černé tečky?

Existuje hned několik způsobů, jak se zbavit černých teček, které vám přiblížíme níže. Jedná se především o speciální vakuové čističe, ultrazvukové špachtle a čisticí masky.

Při boji s černými tečkami byste měli věnovat pozornost právě pravidelnému čištění pleti. Díky  hloubkovému čištění odstraníte přebytečný kožní maz a další nečistoty.

Jak na černé tečky pomocí přístroje aneb jak odstranit černé tečky doma

Pokud vás trápí černé tečky, můžete se jich zbavit pomocí speciálních vakuových čističů či ultrazvukových špachtlí. Například vakuový čistič pleti Geske s mikrodermabrazí je ideální pro odstranění černých teček a dosažení bezchybné pleti. Kosmetická ultrazvuková špachtle Geske také čistí póry, odstraňuje černé tečky a celkově podporuje regeneraci a zlepšuje absorpci krémů a sér, které aplikujete na svou pleť.

Nejlepší maska na černé tečky

Jedním z dalších způsobů, jak se zbavit černých teček, je pomocí čisticích masek. Například bublinková čisticí černá maska značky Daggett & Ramsdell zjemňuje a detoxikuje pokožku a čistí a uvolňuje póry. Současně pomáhá odstranit nečistoty a přebytečný kožní maz. Bublinky v této masce uvolňují odumřelé kožní buňky, čistí ucpané póry a složení s aktivním uhlím a olejem z černého rybízu zajišťují pleti hydrataci a následnou ochranu.

Naopak byste ovšem neměli černé tečky řešit tím, že je budete napařovat a vymačkávat. Při vymačkávání hrozí, že si do ranky zanesete vnější infekci, malá tečka se tak může změnit ve velký pupínek. Dochází také k praskání žilek a můžete si na pleti vytvořit pigmentaci a jizvičky.

Mohlo by vás zajímat: