Kosmetická ultrazvuková špachtle – rizika a kontraindikace

Kosmetická ultrazvuková špachtle se využívá k čištění pleti, dokáže odstranit nečistoty z pórů a pomocí vysokofrekvenčních vibrací vytlačuje nečistoty z pleti a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Díky tomuto postupu odstraňuje i černé tečky a celkově pomáhá v boji proti akné.

I přesto, že má ultrazvuková špachtle celou řadu pozitivních účinků, existují situace, kdy by se neměla využívat vůbec nebo jen velmi opatrně. Vzhledem k tomu, že pro ošetření využívá určitý druh vlnění, existuje riziko, že by mohlo dojít ke zhoršení specifických potíží.

Mezi rizikové situace se uvádí například následující:

  • těhotenství,
  • kožní nemoci,
  • závažná onemocnění srdce,
  • onkologická onemocnění,
  • onemocnění štítné žlázy.

Níže vám jednotlivé kontraindikace více přiblížíme.

Ošetření ultrazvukovou špachtlí v těhotenství

Během těhotenství se můžete setkat s omezeními u celé řady aktivit, kosmetických zákroků a přípravků. A stejně jako je potřeba obezřetnost u jakéhokoliv ultrazvukového ošetření, tak ani ultrazvuková špachtle není výjimkou. Obecně se tedy ošetření tímto přístrojem během těhotenství nedoporučuje. Ošetření ultrazvukovou špachtlí se nedoporučuje také v době, kdy kojíte.

Ultrazvuková špachtle – rizika a kontraindikace při používání

Ačkoliv je hlavním úkolem ultrazvukové špachtle vyčištění pleti, tak bohužel některé kožní obtíže nedovolují její použití. Patří mezi ně například ekzém, psoriáza (lupénka), rosacea (růžovka), další kožní onemocnění či například popáleniny.

Onkologická onemocnění, kardiostimulátory a implantáty jsou hodnoceny jako kontraindikace a ošetření ultrazvukovou špachtlí při kterémkoliv z nich se výrazně nedoporučuje. Také se nedoporučuje pro pacienty s onemocněním štítné žlázy.

Ultrazvuková špachtle a štítná žláza

Použití ultrazvukové špachtle v případě potíží se štítnou žlázou vyžaduje zvýšenou opatrnost. Štítná žláza, umístěná v přední části krku, je klíčovým orgánem endokrinního systému a její dysfunkce může vést k řadě zdravotních problémů. Ultrazvukové vlny mohou teoreticky ovlivnit funkci štítné žlázy nebo okolní tkáně, což by mohlo zhoršit stávající problémy. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby lidé s diagnózou onemocnění štítné žlázy nebo s podezřením na takové onemocnění konzultovali použití ultrazvukové špachtle s lékařem nebo endokrinologem. Tento krok zabezpečí, že nebude ohroženo jejich zdraví a že budou dodrženy všechny příslušné bezpečnostní postupy.

Ultrazvuková špachtle na akné

Ultrazvuková špachtle je moderní nástroj, který nachází stále více uplatnění v boji proti akné a při péči o problematickou pleť.

Díky své schopnosti:

  • jemně exfoliovat povrch pleti,
  • odstraňovat nečistoty z pórů, a zároveň
  • stimulovat obnovu kožních buněk,

představuje ultrazvuková špachtle efektivní řešení pro zlepšení stavu pleti postižené akné.

Navíc, použití špachtle může zvýšit pronikání a efektivitu aplikovaných léčebných a pečujících přípravků, což umožňuje hlubší léčbu problémové pokožky.

Nicméně, stejně jako každá kosmetická nebo léčebná metoda, i používání ultrazvukové špachtle má své minusy. Při nesprávném použití nebo přehnané frekvenci aplikací může dojít k podráždění pleti, zejména u osob s citlivou nebo již zánětlivě změněnou pokožkou. V takových případech může být pleť více náchylná a může docházet k zhoršení akné.

Ultrazvuková špachtle je tedy pro léčbu akné doporučována především v případech, kdy je pleť zatížena nadměrnou produkcí mazu, ucpanými póry, černými tečkami nebo mírným až středně těžkým akné.

Je však klíčové, aby použití tohoto nástroje bylo konzultováno s dermatologem nebo odborníkem na péči o pleť, kteří mohou poskytnout individuální doporučení založená na specifickém stavu a potřebách pokožky, a zajistit tak, že léčba bude bezpečná a co nejefektivnější.

Kosmetická ultrazvuková špachtle na obličej je účinná pomůcka na cestě ke zdravé pleti

Než se tedy rozhodnete vyzkoušet ošetření ultrazvukovou špachtlí, ujistěte se, že se u vás nevyskytují žádné výše zmíněné kontraindikace. Obecně je ultrazvuková špachtle velmi šetrná a bezpečná a nemusíte se ošetření tímto přístrojem vůbec obávat. Jen si v případě výše uvedených kontraindikací ošetření promyslete, případně jej pro jistotu konzultujte s lékařem.

Pokud vám v kosmetickém ošetření ultrazvukovou špachtlí nic nebrání a hledáte přístroj, který vám pomůže zbavit se černých teček a celkově vyčistit pleť, můžete využít například značku GESKE . Tato profesionální ultrazvuková špachtle v sobě kombinuje hned několik funkcí. Nejen, že čistí póry a odstraňuje černé tečky, ale navíc podporuje regeneraci a zlepšuje absorpci krémů a sér. Také zpevňuje pleť, redukuje vrásky a zklidňuje podráždění a je tak ideální pro komplexní péči o pleť.

Mohlo by vás zajímat: