Probiotika na akné – cesta k trvalému zlepšení

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Může být nepříjemné a ovlivňovat sebevědomí, což vede jedince k hledání účinných řešení. Zatímco se běžně používají tradiční léčebné postupy, jako jsou lokální krémy a léky, nově vznikající oblast výzkumu naznačuje, že probiotika a prebiotika mohou nabídnout přirozený a slibný přístup k řešení problémů s akné. V tomto článku prozkoumáme, jak probiotika a prebiotika pomáhají řešit akné, a pronikneme do jejich mechanismů, přínosů a doporučeného užívání.

Obsah:

Jak probiotika pomáhají řešit akné?

Probiotika, známá také jako prospěšné bakterie, jsou živé mikroorganismy, které při konzumaci poskytují řadu zdravotních výhod. Pokud jde o akné, mohou pozitivně ovlivnit mikrobiom pokožky, který hraje zásadní roli při udržování zdravé pleti.

Podpora rovnováhy kožního mikrobiomu

Kožní mikrobiom označuje rozmanité společenství mikroorganismů sídlících na povrchu kůže. Nerovnováha v tomto mikrobiomu může přispívat ke vzniku akné. Probiotika pomáhají obnovit a udržovat zdravou rovnováhu bakterií na pokožce, potlačují růst škodlivých bakterií a snižují zánět.

Snížení zánětu a zarudnutí kůže

Zánět je klíčovým faktorem při vzniku akné. Bylo zjištěno, že probiotika mají protizánětlivé vlastnosti, pomáhají zklidnit pokožku a zmírnit zarudnutí spojené s akné. Snížením zánětu mohou probiotika pomoci zabránit vzniku nových akné.

Regulace tvorby mazu

Nadměrná tvorba kožního mazu je další častou příčinou akné. Probiotika mohou pomoci regulovat tvorbu kožního mazu tím, že ovlivňují činnost mazových žláz. Tím, že podporují vyváženou produkci kožního mazu, mohou snížit výskyt ucpaných pórů a lézí akné.

Posílení kožní bariéry

Kožní bariéra funguje jako ochranný štít, který brání průniku škodlivých látek a udržuje hladinu vlhkosti. Probiotika prokázala schopnost posilovat kožní bariéru tím, že zvyšují produkci ceramidů, lipidů, které přispívají k její integritě. Silnější kožní bariéra pomáhá zabránit pronikání bakterií způsobujících akné do pokožky.

Jak prebiotika pomáhají řešit akné?

Prebiotika jsou naopak vláknina, která slouží jako zdroj potravy pro probiotika. Podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech, což nepřímo ovlivňuje zdraví a vzhled pokožky.

Vyvážení střevní mikroflóry

Střevní mikrobiota a pokožka jsou složitě propojeny komunikační sítí známou jako osa střevo-pokožka. Nerovnováha ve střevní mikrobiotě může vyvolat zánět a další systémové problémy, které se projevují jako kožní problémy, například akné. Prebiotika pomáhají vyživovat prospěšné střevní bakterie, optimalizují jejich funkci a podporují vyváženou střevní mikrobiotu.

Zlepšení vstřebávání živin

Optimální vstřebávání živin má zásadní význam pro celkové zdraví, včetně zdraví pokožky. Prebiotika pomáhají zlepšovat vstřebávání základních živin ze stravy, jako jsou vitaminy a minerály. Toto lepší vstřebávání živin může podpořit zdraví pokožky a přispět k jejímu čistšímu vzhledu.

Podpora detoxikačních procesů

V těle se mohou hromadit toxiny a odpadní látky, které negativně ovlivňují zdraví pokožky. Prebiotika napomáhají procesu detoxikace tím, že usnadňují pravidelnou stolici a zlepšují funkci trávicího traktu. Podporou účinného vylučování toxinů přispívají prebiotika k čistší pleti.

Posílení imunitního systému

Silný imunitní systém je nezbytný pro boj s bakteriemi způsobujícími akné a pro udržení celkového zdraví pokožky. Prebiotika stimulují růst prospěšných bakterií ve střevech, které hrají zásadní roli v regulaci imunitního systému. Prebiotika posilují imunitní systém a pomáhají tak snižovat výskyt akné.

Probiotika a prebiotika zevnitř i zvenku

Kromě zařazení potravin bohatých na probiotika a prebiotika do stravy jsou k dispozici také výrobky, které poskytují koncentrovanou dávku těchto prospěšných látek pro cílenou péči o pleť. Ovšem pokud hledáte nejlepší probiotika na střeva doma v ledničce, sáhněte například po kefíru raději než po jogurtu.

Probiotické a prebiotické nápoje

Jednou z oblíbených možností je nápoj La Daume Anti-Aging Complex Drink od společnosti AM Beauty. Tento nápoj kombinuje prospěšné účinky probiotik a prebiotik s dalšími vitamíny pro pokožku. Probiotika pomáhají podporovat zdravý kožní mikrobiom, zatímco prebiotika působí jako palivo pro prospěšné bakterie. Tento nápoj může být pohodlným a příjemným způsobem, jak podpořit celkové zdraví pokožky a případně zmírnit problémy s akné.

Podrobný článek: Jaká jsou ta nejlepší prebiotika a probiotika pro ženy?

Probiotický krém na obličej

Kromě perorálních doplňků stravy mohou produkty péče o pleť s obsahem probiotik a prebiotik také cíleně působit na pleť se sklonem k akné. Příkladem je La Daumé Hydratační Pleťové Sérum s kyselinou hyaluronovou. Toto sérum kombinuje hydratační vlastnosti kyseliny hyaluronové s vyrovnávajícími účinky probiotik a prebiotik na pleť. Dokáže pomoci udržet optimální hladinu vlhkosti a zároveň podporuje zdravý kožní mikrobiom.

Zařazení probiotických a prebiotických produktů do rutinní péče o pleť může doplnit zdravý životní styl a výběr stravy a poskytnout další podporu při léčbě akné.

La Daumé – kvalitní pečující kosmetika s probiotiky a prebiotiky

Často kladené otázky o prebiotikách, probiotikách a akné

*️⃣ Mohou probiotika a prebiotika zcela vyléčit akné?

I když probiotika a prebiotika slibně pomáhají při léčbě akné, nemusí být zárukou úplného vyléčení. Jejich účinnost se liší v závislosti na individuálních faktorech a závažnosti akné.

*️⃣ Za jak dlouho se dostaví výsledky při užívání probiotik a prebiotik na akné?

Doba, za kterou se dostaví výsledky užívání probiotik a prebiotik, se může lišit. Doporučuje se je používat soustavně po dobu alespoň 4-8 týdnů, aby bylo možné posoudit jejich vliv na příznaky akné.

Doporučujeme Balíček La Daumé - vitamíny pro ženy na 60 dní s dárkem.

*️⃣ Existují nějaké vedlejší účinky spojené s probiotiky a prebiotiky?

Probiotika a prebiotika jsou obecně bezpečná. Někteří jedinci však mohou při zahájení užívání těchto doplňků stravy pociťovat mírné zažívací potíže nebo nadýmání. Před jejich zařazením do svého jídelníčku je vhodné poradit se s lékařem.

Případně vyzkoušejte osvědčenou kombinaci colostra a probiotik.

*️⃣ Lze probiotika a prebiotika užívat současně s jinými přípravky na léčbu akné?

Probiotika a prebiotika lze užívat vedle tradiční léčby akné. Je však vhodné poradit se s dermatologem nebo zdravotníkem, aby byla zajištěna kompatibilita a předešlo se případným interakcím.

*️⃣ Jaké jsou přirozené potravinové zdroje probiotik a prebiotik?

Probiotika lze nalézt ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí a kimči. Prebiotika jsou obsažena v potravinách, jako je cibule, česnek, banány.

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

112 Probiotika na akné

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
112 Probiotika na akné

La Daumé vitamíny pro ženy 2v1 v DÁRKOVÉM BALENÍ

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které pomáhají v péči o pleť a krásný vzhled vlasů a nehtů. Přidejte La Daumé vitamíny do své každodenní rutiny a získejte zdravější a mladistvější vzhled. 
112 Probiotika na akné

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449) Kč. 

 

Mohlo by vás zajímat: