Pigmentové skvrny po akné: jak se jich zbavit?

Akné je nepříjemný problém, se kterým se potýká mnoho lidí, zejména v období puberty. Kromě samotného akné se ale mohou na pokožce následně objevit i pigmentové skvrny. V tomto článku se podíváme na to, proč mohou při akné pigmentové skvrny vznikat, jak tomuto jevu předcházet a hlavně, jak je následně zesvětlovat a bělit.

Obsah článku:

Co jsou pigmentové skvrny po akné a jak vznikají?

Pigmentové skvrny po akné jsou tmavé nebo zbarvené skvrny na kůži, které se obvykle vyskytují po hojení akné.

Tyto skvrny jsou způsobené nadměrnou produkci melaninu, pigmentu, který dává kůži barvu. Odborně se nazývají “pozánětlivá hyperpigmentace”. Při akné může být poškozena kůže a způsobit zánět. Při hojení akné dochází k aktivaci melanocytů, buněk kůže, které produkují melanin. Ty mohou produkovat příliš mnoho melaninu v určité oblasti kůže, což způsobuje tmavé pigmentové skvrny na místech, kde bylo akné. Pokud není kůže dostatečně exfoliována a následně chráněna před UV faktory, mohou tyto skvrny zůstat na kůži po dobu několika týdnů až několika měsíců.

Jaký je rozdíl mezi jizvami a pigmentovými skvrnami po akné?

Po akné se mohou na pokožce vyskytnout různé typy kožních nedokonalostí, jako jsou pigmentové skvrny a jizvy. Tyto nedokonalosti mohou být nejen kosmetickým problémem, ale mohou mít také negativní vliv na sebevědomí a celkovou kvalitu života.

  • Jizvy po akné: Jizvy po akné jsou většinou výsledkem hlubších zánětů v kůži a jsou následkem poškozením kůže. Jizvy se mohou objevit jako vyvýšené hrbolky nebo propadlé ďlíky a jsou často trvalé. Mohou mít různé tvary a velikosti.
  • Pigmentové skvrny po akné: Pigmentové skvrny po akné jsou způsobené nadměrnou produkci melaninu, což je pigment vytvořený kožními buňkami. Tyto skvrny jsou často hnědé nebo tmavě zbarvené a mohou se objevit na místech, kde bylo akné nebo byla pokožka jinak poškozená. Na rozdíl od jizev jsou pigmentové skvrny obvykle dočasné a je možné je odstranit - vybělit.

Článek: Alergie na slunce – stručný průvodce pro rychlou úlevu od zarudnutí, svědění a puchýřků

Jak pigmentovým skvrnám po akné předcházet?

Prevence pigmentových skvrn je klíčová, protože jednou vytvořené skvrny je mnohem těžší odstranit než jim předcházet. Následné bělení často trvá dlouho a vyžaduje opakovanou aplikaci. Lepší než bojovat s již existujícími skvrnami, je udržet pleť zdravou a snažit se akné předcházet.

  1. Prevence je klíčem - Pokud trpíte akné, měli byste se vyvarovat vymačkávání a jinému “čištění” pupínků, které může vést k většímu rozšíření zánětu a následně ke vzniku pigmentových skvrn.
  2. Nedotýkejte se obličeje - Doteky “špinavých” rukou mohou na obličej přenášet bakterie a nečistoty, což může vést k vzniku akné a pigmentových skvrn.
  3. Ochrana pokožky před sluncem - Sluneční paprsky mohou podpořit tvorbu pigmentu v pokožce a vést k většímu zbarvení pokožky. Proto je důležité chránit svou pokožku před sluncem pomocí ochranného faktoru.
  4. Používejte vhodné kosmetické produkty - Zkuste vybírat kosmetické produkty, které jsou vhodné pro aknózní pokožku a současně nezpůsobí nadměrné vysoušení nebo podráždění. Ideální je kosmetika hydratační s obsahem kyseliny hyaluronové.
  5. Vyvarujte se vystavení dráždivým látkám - Určité silně koncentrované čisticí prostředky mohou obsahovat dráždivé látky (alkohol), které mohou vést k podráždění pokožky a následnému vzniku pigmentových skvrn.
  6. Konzultujte s dermatologem - Pokud se snažíte minimalizovat vznik pigmentových skvrn a trpíte na akné, může vám váš dermatolog doporučit vhodná léčiva na lékařské předpis. U žen může hrát roli i hormonální antikoncepce, která má na stav pokožky velký vliv.

Jak se zbavit pigmentových skvrn po akné?

Existuje několik domácích metod, které mohou pomoci snížit výskyt pigmentových skvrn po akné.

Mezi tyto metody patří:

  • Použití denních bělicích krémů s obsahem látek, které zamezují vzniku kožního barviva (melaninu). A současně obsahují patentované látky, které prokazatelně zlepšují texturu a rovnoměrnost pleti a zároveň zesvětlují vzniklé hyperpigmentace. Důležitou součástí je i UV ochrana před sluncem.
  • Pravidelné používání nočních bělicích krémů s obsahem AHA kyselin. Noční krémy pigmentové skvny bělí a ve stejný čas kůži stimulují tak, aby produkci melaninu omezila. Ideální je např. i vitamín C a enzym Arbutin.
  • Díky lokálnímu séru na pigmentové skvrny je možné zacílit jen a pouze postiženou část pokožky. V takovém případě využijete účinek vysoce koncentrované receptury, která bude působit intenzivněji než krémy.

Pokud chcete rychlejší a efektivnější řešení, můžete zvážit profesionální ošetření v kosmetickém salonu nebo na klinice estetické medicíny. Mezi nejúčinnější patří:

  • Laserová terapie tříští pigmentové skvrny a podporuje růst nové, zdravé tkáně.
  • Chemický peeling odstraňuje vrchní vrstvu pokožky a pomáhá odhalit zdravější, rovnoměrnější pokožku.
  • Mikrodermabraze je procedura, při které se pomocí malých krystalků odstraňuje vrstva odumřelých buněk pokožky, čímž se zlepšuje textura a rovnoměrnost pleti.

Je důležité mít na paměti, že profesionální ošetření by mělo být prováděno pouze licencovanými specialisty, kteří mají zkušenosti s touto konkrétní procedurou. Ideální dobou pro hloubkové bělení pleti je od podzimu do jara s tím, že vynecháte ostré horské sluníčko.

Mohlo by vás zajímat: Jaterní skvrny na nohou: Jak se jich zbavit jednou provždy

Zajímá vás kompletní návod, jak se starat o pleť, nebo vás trápí např. celulitida? Přečtěte si další články na blogu

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

S uvedeným článkem jsou spojeny tyto produkty:

107 pigmentove-skvrny-po-akne

Antispotique Denní bělicí krém na pigmentové skvrny

Určený k redukci pigmentových skvrn a zesvětlení tónu pleti. Obsahuje SPF ochranu proti škodlivému UV záření.
107 pigmentove-skvrny-po-akne

Antispotique Noční bělicí krém na pigmentové skvrny

Určený k redukci pigmentových skvrn a sjednocení tónu pleti. Výsledky jsou patrné již po 1 týdnu používání krému.
107 pigmentove-skvrny-po-akne

Antispotique Sérum na pigmentové skvrny

Obsahuje velmi silnou koncentraci zesvětlujících látek. Ovlivňuje procesy v pleti a brání tak vzniku novým pigmentovým skvrnám.

Mohlo by vás zajímat: