Stručný průvodce, jak okamžitě zmírnit alergii na slunce

Nepříjemné svědění, zarudnutí a vyrážka vyvolaná sluníčkem. To je něco, po čem na dovolené rozhodně netoužíte. Proč alergie na slunce vzniká? Je možné jí předcházet? Co raději přibalit do cestovní lékárničky, pokud víte, že vaše kůže je na slunce citlivá? Co udělat, pokud vás sluneční vyrážka trápí právě teď? To vše se dozvíte v článku.

Obsah:

Co je alergie na slunce? (sluneční alergie, sluneční ekzém, vyrážka ze slunce)

Sluneční alergie je svědivá vyrážka způsobená slunečním nebo jiným ultrafialovým zářením. Většinou se vyskytuje v dekoltu, na pažích, ramenou a nártech chodidel. (Fotografie)

Proč alergie vzniká? Vlivem UVA záření se v těle začne intenzivně uvolňovat histamin. V kombinaci s chemickými látkami (chlor, bazénová chemie, sůl, léky, doplňky stravy, nekvalitní opalovací krémy) na sebe nenechá vyrážka dlouho čekat.

Alergie na slunce v obličeji

Na obličeji se při celoročním "otužování" na slunci příznaky alergie na slunce obvykle neprojevují. Postupné zvykání pokožky na sluneční záření a pravidelný pobyt venku pomáhají citlivost pokožky minimalizovat. Používání opalovacích krémů, brýlí a klobouků je ale i tak nutností. V případě, že v obličeji pozorujete určitý druh "kopřivky", omezte používanou kosmetiku, odlehčete jídelníček od ostrých jídel a exotického ovoce a raději se obraťte na dermatologa.

Typy alergií na slunce

  • Malorka akné: Tento typ alergie připomíná běžné akné a vzniká na pokožce vystavené slunečnímu záření ve spojení s použitím určitých chemických látek ve špatně zvolených opalovacích krémech nebo kosmetických přípravcích.
  • Fotoalergická reakce: Tato reakce je způsobena vzájemnou interakcí mezi slunečním UV zářením a určitými rostlinami (například celer, petržel, citrusové plody, třezalka) nebo léky.
  • Polymorfní sluneční dermatóza: Tento typ alergie se projevuje červenými svědivými skvrnami a pupínky na slunečně vystavených částech těla.

Jak alergii na slunce předcházet?

U některých lidí je alergie na slunce dědičná, zatímco u jiných se vyvine až po vyvolání jiným faktorem, například užíváním určitých léků - viz. již zmíněná hormonální antikoncepce a dále antibiotika, antidiabetika, léky proti bolesti – ibuprofen a dalších. Reakci vyvolávají i potraviny jako citrusové plody nebo karotka celer a petržel. Vyvarujte se i kosmetice s levandulovým nebo citrusovým olejem.

Základní preventivní opatření zahrnují vyhýbání se pobytu na slunci mezi 10. a 16. hodinou, nošení slunečních brýlí, ochranného oblečení a používání opalovacího krému.

Doporučuje se používat voděodolný opalovací krém se širokým spektrem ochrany a SPF 30-50. Zvolte krém s fyzikálními filtry (oxid zinečnatý, oxid titaničitý), který UV záření účinně rozptyluje a brání jeho proniknutí do pokožky. Opalovací krém by se měl nanášet 20 minut předtím, než se vydáte ven na slunce či do vody. Poté každé dvě hodiny nebo častěji, pokud plavete nebo se potíte.

Důležité je také kůži pomalu zvykat na slunce – vystavovat ji sluníčku třeba jen po minutách a dávky záření postupně zvyšovat. Jako prevence se doporučuje užívat betakaroten a vitaminy C a E – antioxidanty, které pokožku chrání.

Alergii na slunce může způsobit i antikoncepce

Užívání hormonální antikoncepce může u některých žen zvýšit citlivost pokožky na sluneční záření. Proč se tak děje není úplně jasné, ale hormony obsažené v antikoncepci mohou ovlivňovat ochrannou funkci pokožky proti slunečnímu záření.

Proto je důležité, aby ženy, které užívají pilulky proti početí, dodržovaly opatření k ochraně pokožky před sluncem. To zahrnuje používání opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, nošení ochranného oblečení a vyhýbání se slunci přes poledne.

 

Alergie na slunce – příznaky (svědění kůže, pupínky a puchýřky po opalování)

Alergie na slunce se projevuje svěděním, pálením a drobnými hrbolky, které mohou splývat do vyvýšených zarudnutých skvrn. Výjimkou nejsou ani drobné puchýřky. Příznaky se obvykle objevují pouze na kůži, která byla vystavena slunci, a to během několika minut až hodin po vystavení slunci. Většinou se projeví v dekoltu, na pažích, ramenou a nártech chodidel.

Alergie na slunce – obrázky a fotografie

Alergie na slunce – co pomáhá

Mírná sluneční alergie může zmizet bez léčby. Stačí se pár dní slunci vyvarovat. Zatímco závažná vyrážka vyžaduje podání léků. Přestat se sluněním je nutné okamžitě. Vhodné je nosit dlouhý rukáv, kalhoty a klobouk. Jinak se budou příznaky jen zhoršovat.

Silná alergie na slunce – léky, které vám uleví od svědění

Pokud se přes veškerou preventivní péči vyskytne alergická reakce, naneste na postiženou oblast krém z lékárny s obsahem hydrokortizonu. Nebo užijte běžná antihistaminika, která pomáhají zmírnit svědění a zarudnutí pokožky (Fenistil kapky, případně gel na potření). V případě opakovaných alergických reakcí je dobré začít užívat antihistaminika již tři dny před plánovaným odjezdem na dovolenou a pokračovat v jejich užívání po celou dobu pobytu.

Pokud máte podezření na alergii na slunce, doporučujeme navštívit lékaře, zejména pokud jsou reakce závažné nebo přetrvávají.

Sluneční alergie – babské rady

Slunce je pro naše tělo nezbytné, ale co dělat, když současně i ubližuje? Existují jednoduché domácí recepty, které mohou od nepříjemného svědění a pupínků ulevit.

  • Dětský pudr: Dětský pudr může snížit pocení a urychlit vysušení puchýřků.
  • Obklady z černého čaje: Černý čaj obsahuje třísloviny, které mají protizánětlivé vlastnosti. Obklady mohou pomoci zmírnit zánět a zarudnutí způsobené alergií na slunce. Stačí namočit látkový kapesník do vychlazeného černého čaje a poté ho přiložit na postiženou oblast.
  • Obklady z jogurtu a tvarohu: mléčné výrobky obsahují laktobacily a probiotika, které mohou podpořit zdraví pokožky a pomoci zmírnit příznaky alergie na slunce. Můžete je použít jako chladivou masku – stačí je nanést na pokožku, nechat působit 15-20 minut a poté opláchnout studenou vodou. Pokožce dopřejete zklidnění, hydrataci a urychlíte regeneraci.

Alergie na slunce – vitamíny a doplňky stravy

Mořský kolagen pro posílení ochranné funkce pokožky

Kolagen je důležitá bílkovina, která dodává pokožce strukturu a pružnost. Tělo produkuje kolagen přirozeně, ale s věkem se jeho produkce snižuje. Intenzivní opalování může klesání hladiny kolagenu ještě zrychlit. To může vést ke známkám stárnutí, jako jsou vrásky a snížená pružnost pokožky.

Kolagen nechrání před UV zářením a nebrání vzniku slunečních alergií. Ale v létě pokožce efektivně pomáhá, protože ji celkově podporuje v její bariérové funkci:

  • Zlepšení pružnosti a hydratace pokožky: Zdravější a hydratovaná pokožka se rychleji zotaví z drobných poškození způsobených sluncem.
  • Podpora regenerace kožních buněk: Kolagen napomáhá tvorbě nové pokožky a výměně odumřelých kožních buněk.
  • Antioxidační vlastnosti: Kolagen může mít antioxidační vlastnosti, které chrání před poškozením volnými radikály způsobeným sluncem.
  • Podporuje strukturu kůže: Kolagen dodává pokožce strukturu a pevnost a pomáhá udržovat její celistvost.

Vitamíny, jako ochrana kůže proti vyrážce ze slunce

Existují některé vitamíny a antioxidanty, které mohou podpořit zdraví pokožky a pomoci jí lépe odolávat poškození slunečním zářením.

VITAMÍN

FUNKCE

Vitamín C

Podpora imunity, antioxidant, podpora vstřebávání železa.

Vitamín D

Podpora zdraví kůže, kostí, podpora imunity.

Vitamín E

Antioxidant, podpora imunity.

Betakaroten

V těle se přeměňuje na vitamín A, který je důležitý pro regeneraci kůže a může pomoci posílit obranu pokožky proti slunci. Je nutné ho užívat dlouhodobě a nasadit ideálně nejpozději s příchodem jara.

Opalovací krém na sluneční alergii – jaký vybrat?

Při výběru opalovacího krému proti alergii na slunce je důležité hledět na vysoký ochranný faktor (SPF 50+), širokospektrální ochranu (UVA a UVB) a fyzikální filtry, jako je oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. Fyzikální filtry jsou obzvláště důležité, protože odrážejí sluneční světlo místo toho, aby ho absorbovaly, což může být méně podněcující pro citlivou pokožku. Navíc vybírejte produkty bez parfemace a s hypoalergenním složením, aby se minimalizovalo riziko podráždění pokožky další chemií. Tyto výrobky mají často již v názvu pojem “sun allergy”.

Alergie na slunce u dětí

U dětí je základem prevence. Vyhýbat se sluníčku přes poledne, používat opalovací krémy s UVA a UVB ochranou, kdy SPF je 50. Vhodné jsou krémy s fyzikálními filtry. Zanechávají sice bílý film, ale nepustí sluníčko do pokožky. Po koupání v moři nebo bazénu doporučujeme dítě osprchovat, aby sůl nebo chemie kůži nedráždila. Samozřejmostí je klobouk a lehké oblečení, které pokožku chrání. Mimo koupání se s dítětem zdržujte ve stínu. Při výskytu příznaků alergie na slunce, vše raději konzultujte s pediatrem. Jako první záchranu můžete použít obklad z jogurtu, podmáslí nebo tvarohu. Proti svědění pomohou Fenistil kapky.

Vyrážka ze slunce/alergie na slunce – diskuze

Diskuze o alergii na slunce se často točí kolem několika klíčových bodů. Lidé se často zaměřují na příznaky, které se objevují po expozici slunci, jako je svědění, pálení, vyrážky nebo puchýře.

Dále se diskutuje o správné diagnóze a testování, které pomáhá rozlišit alergii na slunce od jiných kožních stavů.

Prevence a léčba jsou také častými tématy diskuzí – lidé se radí ohledně nejlepších opatření, jako je používání opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem, nošení krycího oblečení a omezení expozice slunci. Často je zmiňována značka Eucerin a Piz Buin, které nabízí “sun allergy” opalovací krémy.

Nechcete přijít o další článek nebo informace o slevových akcích a dárcích k objednávkám? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu, nebo se přihlaste k odběru newsletteru.

Vitamín C 500 mg

Vitamín C, 500 mg, 90 ks

Vitamín C podporuje imunitní systém a obranyschopnost organismu. VÝHODNÁ CENA 149 Kč
110 Alergie na slunce

Vitamín D3, 1000 IU, 30 ks

Vitamín D3 je klíčový pro zdraví kostí a imunitní systém. 
110 Alergie na slunce

Omega 3, 1000 mg, 90 ks

Omega 3 jsou prospěšné mastné kyseliny pro mozek, srdce a klouby.  VÝHODNÁ CENA 149 Kč
110 Alergie na slunce

La Daumé Anti-aging nápoj - vitamíny pro ženy

Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitamín C, koenzym Q10, probiotika a prebiotika. Má pozitivní vliv na pokožku, pojivové tkáně i pohybový aparát.
110 Alergie na slunce

La Daumé vitamíny pro ženy 2v1 v DÁRKOVÉM BALENÍ

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které pomáhají v péči o pleť a krásný vzhled vlasů a nehtů. Přidejte La Daumé vitamíny do své každodenní rutiny a získejte zdravější a mladistvější vzhled. 
110 Alergie na slunce

La Daumé – vitamíny pro ženy na 60 dní plus DÁREK

Nápoj i kapsle obsahují kombinaci látek, které mohou pomoci při péči o pružnost pleti a krásný vzhled vlasů a nehtů. Navíc získáte DÁREK - Zpevňující tělové mléko (449 Kč. 
110 Alergie na slunce

Collamedic kolagen kapsle s kyselinou hyaluronovou

Klinické testy obsažené látky ExceptionHYAL® Star vykazují úbytek vrásek až o 21 %. Vitamín C ZDARMA
110 Alergie na slunce

Collamedic set – kolagen a kyselina hyaluronová plus DÁREK

Účinné omlazení pleti docílíte kombinací kyseliny hyaluronové a kolagenu.  Vitamín C a tělové mléko (249 Kč) ZDARMA
110 Alergie na slunce

Collamedic set – kolagen s kyselinou hyaluronovou a pleťovým sérem

Obsahuje nápoj s hydrolyzovaným mořským rybím kolagenem, kapsle s kyselinou hyaluronovou a pleťové sérum. Ušetříte 280 Kč + vitamín C ZDARMA.

Mohlo by vás zajímat: