Jak správně používat oleje na vlasy

Všichni chceme mít vlasy zdravé a pěkně lesklé. A proto jsme také už asi všichni slyšeli o olejích na vlasy. Jenže s oleji na vlasy je to jako s vybraným kořením. V tom správném množství dokážou zázraky, při neznalosti použití je ale snadné docílit pravého opaku či dokonce katastrofy. A mastné vlasy není zrovna styl, který by se dostal do módy. Jak tedy vlasové oleje používat?

Co byste měli před použitím vlasového oleje vědět

Předtím, než olejovou kúru svým vlasům dopřejete, měli byste si udělat jasno v těchto otázkách: jak olej vůbec používat, jak ho správně aplikovat a podle čeho si pro sebe vybrat ten správný. 

Jak a kdy používat olej na vlasy a jak ho nanášet

Jedna lahvička oleje na vlasy splní funkci několika přípravků. Existují různé způsoby, jak vlasové oleje používat. Vždycky záleží na typu vlasů a jejich potřebách.

1) Před umytím: pro očistu a hloubkovou výživu

Před umytím nanášíme do vlasů olej, pokud je chceme pořádně očistit a poskytnout jim intenzivní péči. V tomto případě nanášíme olej do suchých vlasů po celé jejich délce, ke kořínkům i na pokožku hlavy. V množství se nemusíme krotit, ale u vlasových olejů platí, že to nikdy nepřeháníme. Necháváme působit a při mytí vlasů pak důkladně splachujeme.

2) Jako péči bez oplachování: pro období, kdy vlasy potřebují více výživy

V období, ve kterém jsou na vlasy kladeny vyšší nároky (např. v zimě, kdy se vlasy vysušují, nebo při letním slunění), lze vlasový olej použít jako bezoplachovou masku. Naneste pár kapek (opravdu jen velmi malé množství) rovnoměrně na střední délku a konečky mokrých vlasů (vysušených po umytí ručníkem). Pak už stačí vlasy upravit obvyklým způsobem.

3) Jako stylingový přípravek: pro snadné vysoušení vlasů

Vlasový olej také umí usnadnit foukání vlasů. Zkuste nanést pár kapek oleje do délek a konečků vlasů před jejich vysoušením fénem a olej vlasy nejen vyživí, ale usnadní i jejich úpravu.

4) Jako stylingový přípravek: pro zafixování účesu

Vlasový olej pomůže zdokonalit poslední detaily účesu a zkrotí vlasy, které nechtějí poslouchat ani po finální úpravě. Aplikujte pár kapiček do délek vlasů a k jejich konečkům.

5) Jako záchrana kdykoliv během dne: pro nepoddajné nebo suché vlasy

Vlasový olej můžete nosit v kabelce kdekoliv s sebou a podle potřeby ho použít. Hodit se bude právě pro vlasy, které potřebují dodatečnou kontrolu a výživu i v průběhu dne. Nanášejte vždy v malém množství do délek vlasů a k jejich konečkům.

 Podle čeho vybírat olej na vlasy

Vlasový olej vybírejte podle typu svých vlasů. Každý typ vlasů totiž vyžaduje jiný druh péče a používání.

Jemné vlasy

U jemných vlasů je důležité, aby je olej na vlasy nezatížil, a přesto jim poskytnul potřebnou výživu. Olej funguje také jako ochrana před tepelnou úpravou vlasů. Vyzkoušejte například vlasový olej s vitaminem E, který podporuje zdravý růst vlasů.

 

Normální vlasy

Normální vlasy speciální péči nepotřebují, takže si můžete dopřát vlastně jakýkoliv vlasový olej. Ideální je nanášet ho po umytí na roztřepené konečky nebo si z něj udělat zábal před umytím vlasů. Výborně funguje ricinový olej, který krásně ošetří roztřepené nebo lámavé konečky a vlasy celkově posiluje , nebo mátový olej, který navíc ještě zklidní pokožku hlavy. 

 

Vysušené/Krepaté vlasy

Vysušené a krepaté vlasy po použití vlasového oleje přímo volají. Olej používejte na suché vlasy jako masku před umytím, ale nebojte se ho používat i během dne, a to klidně několikrát. Skvělou ingrediencí pro suché vlasy je arganový olej , který vlasy hydratuje, nezanechává mastný film a zabraňuje vysušování, nebo třeba kokosové mléko.

Barvené vlasy

Zvláštní druh péče si zaslouží barvené a melírované vlasy. Podívejte se po olejích speciálně určených k péči právě o takto ošetřené vlasy. Na barvené vlasy dobře funguje makadamový olej. Dělají se vám v melírovaných vlasech nevzhledné mosazné odlesky? Zkuste přírodní levandulový olej.

Čeho se vyvarovat

Při používání olejů do vlasů dodržujte pár jednoduchých pravidel a s výsledkem budete spokojeni.

  • Méně je u oleje více. Nanášejte do vlasů vždycky jen pár kapek.
  • Nepoužívejte na vlasy jedlé oleje. Tyto oleje vlas jen obalí, takže nedokáže dýchat a přijímat živiny. Mají navíc také velké molekuly, které nedokážou do vlasu proniknout.
  • Vlasy si po nanesení oleje nerozčesávejte. Jsou křehké a pokožka je po aplikaci oleje uvolněná. Proto by rozčesávání vlasů ihned po aplikaci oleje mohlo způsobit jejich lámání nebo vypadání.
  • Nenechávejte olej působit moc dlouho (třeba několik hodin). Navážou se na něj nečistoty.
  • Nestahujte si vlasy po použití oleje do pevných ohonů či drdolů. Naolejované vlasy jsou křehké a můžete si je tak poškodit.
  • Nepřidávejte k oleji žádný jiný vlasový produkt.
  • U jemných vlasů a vlasů se sklonem k maštění používejte olej jen na konečky a spíš na mokré vlasy, ne na suché.