Kyselina mléčná – lactic acid

Kyselina mléčná (tzv. Lactic acid) patří mezi AHA kyseliny a přirozeně se vyskytuje v lidském těle, nicméně může vzniknout i fermentací bakterií v mléce a ovoci. Díky svým hydratačním a exfoliačním vlastnostem je přírodní i syntetická kyselina mléčná velmi ceněnou složkou kosmetických přípravků.

Kyselina mléčná a její účinky na pleť

Mléčná kyselina má celou řadu pozitivních účinků. Efektivně ošetřuje pleť na jejím povrchu a pomáhá obnovovat její ochrannou bariéru. Kosmetické přípravky s touto kyselinou zajišťují následující efekty:

  • podporu buněčné obnovy,
  • dstranění odumřelých kožních buněk,
  • hydrataci pleti,
  • zabraňují tvorbě akné,
  • sjednocují barevný tón pleti,
  • pleť je hladší a rozjasněná,
  • pleť působí mladistvým dojmem.

Kyselina mléčná a laktát sodný

Rozdíl mezi kyselinou mléčnou (Lactic acid) a laktátem sodným (Sodium lactate) spočívá v jejich chemické formě a použití. 

Kyselina mléčná má více exfoliačních a regeneračních vlastností a najdeme ji zejména v čisticích pleťových maskách. Laktát sodný je významný svými hydratačními schopnostmi a je mírnější na pokožku.

Laktát sodný naleznete například v kosmetice české značky La Daumé a to ve vyživujícím očním, denním a nočním krému a také v pleťovém séru proti vráskám. Laktát sodný ovšem působí blahodárně také na vlasy, a proto je využíván i v šamponech a kondicionérech značky Monday, které zvyšují lesk vašich vlasů, vyživuje je a revitalizuje.

Kys mléčná jako důležitá součást domácích masek na pleť

Kyselina mléčná může být využívána v rámci domácích pleťových masek k dosažení jemné exfoliace a hydratace pleti. Zde jsou některé způsoby, jak ji můžete využít:

  • Jogurtová maska: Jogurt je bohatý na kyselinu mléčnou a snadno dostupný. Pro přípravu masky smíchejte 2-3 lžíce neslazeného jogurtu s 1 lžičkou medu. Naneste směs na obličej a nechte působit 15-20 minut, poté opláchněte teplou vodou. Jogurt pomůže jemně exfoliovat a hydratovat pokožku, zatímco med má antibakteriální vlastnosti.
  • Mléčná maska: Smíchejte 2 lžíce plnotučného mléka s 1 lžičkou ovesných vloček. Nechte směs chvíli odstát, aby se ovesné vločky nasákly mlékem, a poté ji aplikujte na obličej. Nechte působit 15-20 minut a poté opláchněte. Mléko obsahuje kyselinu mléčnou, která jemně exfoliuje, zatímco ovesné vločky zklidňují a hydratují pokožku.
  • Maska s tvarohem: Smíchejte 2 lžíce tvarohu s několika kapkami citronové šťávy. Aplikujte na obličej a nechte působit 15 minut, poté opláchněte teplou vodou. Tvaroh poskytuje kyselinu mléčnou a bílkoviny, které vyživují pokožku, zatímco citronová šťáva dodává vitamin C a pomáhá zesvětlit pleť.

Při použití domácích masek s aha kyselinou mléčnou je důležité pamatovat na to, že je třeba vyhnout se oblasti očí a vždy po použití masky použít hydratační krém. Také je dobré provést test na malé části kůže, aby se zajistilo, že nedojde k podráždění. Pokud máte citlivou nebo problematickou pleť, konzultujte použití těchto masek s dermatologem.

Kyselina mléčná v těle

Kyselina mléčná je organická sloučenina, která hraje klíčovou roli v metabolismu lidského těla. Vzniká především během anaerobního dýchání, kdy tělo přeměňuje glukózu na energii za nedostatku kyslíku, například při intenzivním fyzickém výkonu. Tento proces vede k akumulaci kyseliny mléčné ve svalech, což může způsobit pocit únavy a bolesti. Kyselina mléčná je pak transportována do jater, kde je přeměněna zpět na glukózu v procesu známém jako Coriho cyklus. Přítomnost kyseliny mléčné v těle je normální a důležitá pro energetický metabolismus, avšak její nadměrné množství může vést k laktátové acidóze, což je stav charakterizovaný přílišnou kyselostí krve. Správná regulace hladiny kyseliny mléčné je proto nezbytná pro udržení rovnováhy a optimálního výkonu těla.