Co (ne)jíst při artróze: kompletní průvodce stravou pro zdravější klouby

Artróza trápí stále více žen, a to i ve věku 30+. Jedná se o chronické degenerativní onemocnění kloubů, které se projevuje nejdříve pozvolnými příznaky, které mohou přecházet v závažnější komplikace, pokud nejsou zavčasu aktivně řešeny. Mezi typické projevy artrózy patří:

  • Bolest kloubů při pohybu
  • Ztuhlost kloubů
  • Křupání, praskání či vrzání kloubů
  • Omezená hybnost kloubů
  • Otoky a zarudnutí postižené oblasti

Nejde přitom jen o „opotřebení kloubů“, ale o komplexní onemocnění, které výrazně ovlivňuje kvalitu života. Vedle genetiky, životního stylu a pohybu hraje zásadní roli i strava.

Potraviny, které jíme, můžou záněty zhoršovat, nebo naopak tlumit. V tomto článku si projdeme, co nejíst při artróze, a co by naopak jídelníček obsahovat měl, aby byly klouby jako v bavlnce.

Co nejíst při artróze: Potraviny, které kloubům škodí

Artróza je onemocnění kloubů, které je spojeno se zánětlivými procesy. Proto je důležité se vyhnout potravinám, které tyto stavy podporují a dále mohou způsobit zhoršení degenerace chrupavky. Mezi nejčastější „viníky“ patří:

Ultra zpracované potraviny

Ultra zpracované potraviny představují významné riziko při artróze, protože obsahují velké množství trans tuků, přidané soli, cukru a chemických aditiv. Tyto látky podporují vznik zánětu v těle a negativně ovlivňují metabolismus. Mezi tyto potraviny patří fast food, polotovary či průmyslově vyráběné pečivo.

Cukr a sladkosti

Rafinovaný cukr a sladké potraviny zvyšují hladinu inzulínu a podporují tak zánětlivé reakce, které zhoršují bolest a otoky kloubů. Vlivem konzumace cukrů dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti a tím pádem k přetěžování kloubů – nejvíce kolen a kyčlí.

Artróza a káva

Káva je v souvislosti s artrózou často diskutované téma. Konzumace kávy v bezpečném množství, tedy 1-2 šálky denně neovlivní stav vašich kloubů. Nadměrné pití kávy vede k odvodnění, zvýšení krevního tlaku a okyselování organismu, čímž dochází k podporování zánětlivých procesů, které se mohou lokalizovat do kloubů.

Artróza a alkohol

Alkohol je dalším faktorem, který může negativně ovlivnit průběh artrózy. Jeho pravidelná konzumace zvyšuje oxidační stres, narušuje rovnováhu mikroživin a zatěžuje detoxikační schopnosti jater.

  • Toto vede opět ke zhoršení zánětu v těle a dalšímu rozvoji artrózy.
  • Dalším projevem tohoto kloubního onemocnění může být bolest kloubů po alkoholu.
  • Alkohol dále snižuje regeneraci chrupavky.

Pokud chcete eliminovat možné komplikace a udržet artrózu v mezích, které vám nekomplikují každodenní činnosti, doporučujeme konzumaci alkoholu úplně omezit.

Potraviny vhodné při artróze: Co jíst pro zdravé klouby

Klíčem ke zpomalení artrózy je protizánětlivá strava pomáhající tělu pracovat s oxidačním stresem a dodává živiny potřebné k regeneraci chrupavky. Při výběru potravin je potřeba dbát na to, aby obsahovaly následující látky:

Omega-3 mastné kyseliny

Omega- 3 mastné kyseliny jsou velmi zásadní v boji proti zánětu. Jejich výrazný protizánětlivý účinek snižuje bolest a ztuhlost kloubů. Potraviny bohaté na omega- 3 mastné kyseliny jsou mořské ryby: losos, makrela nebo sardinky. Pokud hledáte přírodní zdroj můžete zvolit lněná nebo chia semínka.

Vitamín C, D a E

Kombinace vitamínu C, D a E je skvělá pro podporu zdravých kloubů.

  • Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, což je základní stavební složka chrupavky. Najdeme ho hlavně v citrusových plodech, jahodách, brokolici nebo červené paprice.
  • Vitamín D je důležitý pro vstřebávání vápníku a udržení pevnosti kostí. Při jeho nedostatku dochází ke snížení schopnosti regenerace kloubů.
  • Vitamín E je silný antioxidant – chrání buňky před oxidačním stresem a zpomaluje degenerativní změny v kloubech. Je obsažený například v ořeších, semínkách nebo kvalitních rostlinných olejích.

Kolagen a želatina

Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin v lidském těle tvořící základ kloubní chrupavky, vazů a šlach. S přibývajícím věkem jeho přirozená produkce klesá, což způsobuje ztrátu pružnosti a funkčnosti kloubů. Želatina i vývary z kostí jsou přirozenými zdroji kolagenu, které lze snadno zařadit do jídelníčku.

Ukázkový protizánětlivý jídelníček

Denní doba

Jídlo

Protizánětlivý efekt

Snídaně

Pohanková kaše s chia semínky, malinami a vlašskými ořechy

Omega-3, antioxidanty, rutin – podpora cév, snížení zánětu

Dopolední svačina

Mrkev s humusem a dýňovými semínky

Beta-karoten, zdravé tuky, vláknina – podpora imunity a trávení

Oběd

Grilovaný losos s quinoou a brokolicí, olivový olej, citron

Omega-3, vitamín C a E, hořčík – regenerace kloubů, snížení bolesti

Odpolední svačina

Smoothie s lesním ovocem, špenátem a kolagenovým práškem

Antioxidanty, kolagen, vitamín C – tvorba chrupavky, zpomalení degenerace

Večeře

Cizrnový salát s avokádem a pečenou zeleninou, dýňový olej, kurkuma

Zdravé tuky, kurkumin, vláknina – protizánětlivý účinek, podpora trávení a regenerace

Bylinný nápoj (volitelný)

Čaj z kurkumy, zázvoru a heřmánku, med

Zklidnění, detoxikace, uvolnění zánětů a napětí v kloubech

 

Tvaroh a artróza

Tvaroh patří mezi potraviny bohaté na vysoký obsah bílkovin, avšak jeho konzumace u lidí, kteří se léčí s artrózou nemusí být vždy vhodnou volbou. Některým lidem může zhoršovat trávení a nepřímo podpořit zánětlivé procesy. Kvalitní fermentovaná varianta tvarohu je skvělý zdroj bílkovin, vápníku a aminokyselin, které vám mohou pomoct v obnově tkání.

Kvalitní regenerace pro klouby: doplňky stravy a masážní gely

Mezi základní doplňky stravy vhodné při artróze patří následující:

  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Kolagen
  • Omega-3 mastné kyseliny
  • Kurkumin
  • Kyselina hyaluronová
  • Glukosamin sulfát
  • Chondroitin sulfát
  • MSM (methylsulfonylmethan)

Ideální kombinací kolagenu, kyseliny hyaluronové, glukosaminu sulfátu, chondroitin sulfátu, MSM a vitamínu je COLLAMEDIC Collagen FlexActive drink – nápoj na klouby. Kurkumin a další velmi prospěšné složky jako jsou nativní kolagen typu II, ASU a Boswellia serrata najdete v kolagenových kapslích COLLAMEDIC Collagen ArthroAid.

Masážní gely pomáhají ulevit od bolesti kloubů, snížit otok a uvolnit ztuhlé či napjaté svaly. Hřejivý masážní gel podporuje prokrvení a uvolňuje ztuhlé klouby či svaly v jejich okolí. Chladivý masážní gel okamžitě ulevuje od bolesti a snižuje otok kloubů.

Zdravý životní styl zahrnující pravidelnou fyzickou aktivitu jako je chůze, jóga či plavání v kombinaci s vyváženým jídelníčkem, který obsahuje správné množství všech klíčových živin, doplňky stravy, a naopak neobsahuje zánětlivé potraviny je jistá cesta k úspěchu. Všechny doplňky stravy podporující zdravé klouby najdete mezi produkty Collamedic

Mohlo by vás zajímat: